18. 05. 2021.
Austrijska Vlada ruši rodnu kuću Adolfa Hitlera

Austrijska Vlada ruši rodnu kuću Adolfa Hitlera

Austrijska Vlada ruši rodnu kuću Adolfa Hitlera

Austrijska Vlada zaplijeniće i srušiti rodnu kuću Adolfa Hitlera, kako bi spriječila da ona postane mjesto hodočašća neonacista.

Hitlerova porodica je nakon njegovog rođenja, 1889. godine, u kući u mjestu Braunau, na rijeci In, živjela samo tri godine. Ipak, ta trospratnica godinama izaziva kontroverze.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije najavljuju zakon kojim će biti oduzeto vlasništvo sadašnjem vlasniku – penzionerki koja odbija da proda kuću državi.

“Država želi da spriječi da kuća postane kultno mjesto za neonaciste, što se događalo u prošlosti, kada su se ljudi tamo okupljali i uzvikivali razne slogane”, precizira ministar unutrašnjih poslova Volfgang Sobotka.

Vladina komisija od 12 članova iz sfere politike, uprave, akademije i civilnog društva odlučiće o sudbini Hitlerove rodne kuće.

Ministarstvo unutrašnjih poslova iznajmljuje tu kuću od 1972. godine, plaćajući mjesečnu rentu od 4.800 evra vlasnici.

U kući su održavane radionice za invalide, ali je od 2011. godine prazna zbog toga što vlasnica odbija da je proda državi.

Ako zakon prođe u parlamentu, vlasnik nema pravo žalbe na odluku niti mogućnost da pregovara o odšteti, navode austrijski mediji.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender