05. 05. 2021.
Banja Luka: Sladoled koji se prodaje na ulici je higijenski ispravan

Banja Luka: Sladoled koji se prodaje na ulici je higijenski ispravan

Banja Luka: Sladoled koji se prodaje na ulici je higijenski ispravan

Inspekcija za hranu grada Banjaluka na osnovu kontrola higijenskih uslova sezonske prodaje sladoleda, odnosno prodaje sladoleda van poslovnih prostorija, utvrdila je da se prodaja obavlja u skladu sa sanitarno-tehničkim i higijenskim normama, te da prema rezultatima laboratorijskih analiza uzoraka sladoleda nije utvrđena zdravstvena neispravnost.

Iz Gradske uprave saopšteno je da u ljetnjem periodu inspekcija za hranu svakodnevno obavlja kontrolu higijenskih uslova sezonske prodaje sladoleda van poslovnih prostorija.

“Kontrola zdravstvene ispravnosti sladoleda, koju čini i bakteriološka ispravnost, odnosno mikrobiološka ispravnost, obavlja se putem uzimanja uzoraka sladoleda i njihovoj laboratorijskoj analizi u ovlaštenoj ustanovi”, pojasnio je načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Slaviša Sandić.

On je naglasio da na osnovu dosadašnjih inspekcijskih kontrola nisu utvrđeni sanitarno-higijenski propusti u sezonskoj prodaji sladoleda.

“Kontrolama je utvrđeno da se uzorci sladoleda uzimaju prema planu za ovakav vid prodaje, odnosno dva puta mjesečno. Inspekcija za hranu je u proteklom periodu izvršila vanredno uzorkovanje sladoleda, koji se prodaje van poslovnih prostorija, odnosno na otvorenom, radi provjere njegove zdravstvene ispravnosti, što će se raditi i u narednom periodu”, rekao je Sandić.

Inspekcija za hranu svakodnevno vrši i kontrolu životnih namirnica na banjalučkoj “Tržnici”.

“Sa ‘Tržnice’ se godišnje uzme oko 1.000 uzoraka namirnica animalnog porijekla. Osim toga, Odjeljenje za inspekcijske poslove Gradske uprave organizuje jednom sedmično i kontrolu prometa životnih namirnica na Gradskoj tržnici u kojoj učestvuje više inspekcija”, naveo je Sandić.

Iz banjalučke Gadske uprave naglašavaju da inspekcija u periodu visokih temperatura vazduha vrši pojačan inspecijski nadzor nad proizvodnjom, pripremom, usluživanjem i prometom naročito lakokvarljive hrane.

Težište nadzora je usmjereno na kontrolu obezbjeđenja sanitarno-tehničkih i higijenskih uslova za ovu hranu koja zahtijeva posebne uslove čuvanja, odnosno rashladni režim u svim fazama postupanja sa hranom.

U proteklom periodu prilikom takvih kontrola, nisu utvrđene značajne nepravilnosti.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender