16. 05. 2021.
Banjaluka: Danas 40, sutra temperatura pada za 15 stepeni

Banjaluka: Danas 40, sutra temperatura pada za 15 stepeni

Banjaluka: Danas 40, sutra temperatura pada za 15 stepeni

40 stepeni u hladu! Toliko je u najtoplijem dijelu dana izmjereno jue juče na autobuskoj stanici. Na usijanom asfaltu još koji stepen vrelije, a pravi pakao je, žale se građani, u kolima i gradskom prevozu.

“Malo ko ima klimu, otvaraju prozore, vrata, propuh, da je zatvoreno bilo bi čak i bolje”, žali es jedna Banjalučanka.

Ispred Boske pusto, prolaznici pokušavaju da se uhvate kakvog-takvog hlada.

“Najdeblji” je u parku Petar Kočić, gdje su sve klupe zauzete. Tu se uz fontanu malo akše diše.

Jedino pravo osvježenje je led- ledena rijeka, uvjeravaju nas Banjalučani koji već decenijama ljetuju na Vrbasu.
Oni kojima je more i ove godine i daleko i skupo osvježenje na plus 40 su potražili na tvz “banjalučkom moru”. Čuli su da je voda i ove godine zagađena u Vrbasu, ali za to kažu ne mare.

Upozorenjima zdravstvene inspekcije i Instituta za javno zdravstvo da voda na većina banjalučkih kupališta nije za kupanje zbog fekalnih zagađenja, uporni kupači svih generacija, ne vjeruju.

Za kupanje će biti idealno i danas, jer će se vrelina zadržati, ali ne zadugo.

“Ovo je ipak jedan vrlo kratak toplotni talas budući da će nakon toga stiže osvježenje sa sjeverozapada i znatan pad temperature tako da će maksimalne dnevne pasti do 15 C, jedno vrlo lijepo osvježenje, ali nažalost biće i kiše i pljuskova”, rekao je meteorolog Igor Kovačević.

Nestabilno uz česta otopljenja i zahlađenja biće i naredne sedmice. Nagle promjene posebno će pogoditi hronične bolesnike upozoravaju ljekari sa kojima smo razgovarali, a zdravima preporučuju da i kada zahladi, smanje fizičke aktivnosti, jedu manje laganije obroke i piju što više vode.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender