05. 05. 2021.
Dačić Hrvatskoj: Ne umišljajte da ste sila

Dačić Hrvatskoj: Ne umišljajte da ste sila

Dačić turskom ministru: Izvini se ispred Ćele kule

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocijenio je krajnje licemjernim izjave bošnjačkih i turskih političara o Srebrenici vezano za Srbiju, te poručio da je zaista krajnje vrijeme da svi shvate da je zvanični Beograd spreman za pomirenje, mir i izgradnju zajedničke budućnosti, ali nikada nikome neće dozvoliti ponižavanje Srbije.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Dačić je naveo da umjesto što napadaju Srbiju, trebalo bi da se sjete da je Narodna skupština Srbije 2010. usvojila Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici.

Podsjetio je i da je idejni tvorac te Deklaracije tadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić tada informisao poslanike da je tekst usaglasio sa tadašnjim članom Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem i turskim ministrom spoljnih poslova Ahmetom Davutogluom.

Sramotno je, kaže Dačić, da šest godina nakon toga Bošnjaci i Turci drže lekcije Srbiji, koja je jedina od svih balkanskih zemalja donijela skupštinsku deklaraciju o zločinu nad pripadnicima nekog drugog naroda.

“Niko nikada nije donio nijedan akt na prostoru bivše Jugoslavije o osudi zločina protiv Srba”, naveo je ministar.

Poručio je da bi turskog kolegu Mevluta Čavušoglua, koji kaže da dok Bosna plače, Turska ne može mirno da spava, podsjetio na turske zulume za pet vijekova okupacije.

“Čavušoglu bi morao da se rasplače i nad Ćele kulom u Nišu koja je izgrađena od lobanja ubijenih Srba na Čegru 1809. Valjda su i srpske majke doživjele bol kada su im odvodili djecu kroz tzv. danak u krvi, praveći od njih janjičare”, naveo je ministar Dačić i poručio da bi neki turski zvaničnik mogao da klekne i pred Ćele kulom i izvini se Srbima za sve zločine za tih pet vijekova.

Dačić je zapitao kako bi Turska reagovala kada bi Srbija osudila ubistvo milion Jermena i nazvala ga genocidom.

“I zašto Bošnjaci ne osude zločin nad Jermenima i nazovu ga genocidom kao što su to uradile mnoge zemlje u svijetu? I zašto Boris Tadić javno ne saopšti sa kim je dogovorio tekst Deklaracije koji smo usvojili u Skupštini. Sigurno ga nismo donijeli bez konsultacija”, zaključio je ministar Dačić.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender