09. 05. 2021.
Dodik Komarici: Poređenje Banjaluke i Blajburga je strašno

Dodik Komarici: Poređenje Banjaluke i Blajburga je strašno

Dodik nakon sastanka sa njemačkim ministrom: Očekujemo usvajanje SSP-a

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je u Istočnom Sarajevu, nakon sastanka sa njemačkim saveznim ministrom za poljoprivredu Kristijanom Šmitom, izrazio očekivanje da će adaptirani Sporazum stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ biti parafiran i odobren.

“Mislim da se krećemo pravim putem da dođemo do toga da se parafira i odobri adaptirani SSP i da se sa Vladom SR Njemačke odobre mjere koje će doprinijeti umanjenju ili eliminaciji gubitaka koje naši poljoprivrednici imaju”, rekao je Dodik novinarima.

Prema njegovim riječima, na sastanku sa njemačkim ministrom poljoprivrede dogovoreno je da neutralna referentna kuća utvrdi sve podatke o gubicima poljoprivrednih proizvođača i prerađivača u BiH zbog primjene SSP-a, i da se na bazi toga osmisle projekti kojima bi se sanirali gubici koje imaju. Predsjednik Srpske je ocijenio da bi podacima koje bi utvrdila Svjetska banka kao neutralna referentna kuća moglo da se vjeruje i da se na osnovu toga sačini plan za saniranje gubitaka.

“Na bazi neracionalnih i netačnih podataka ne mogu da se prave mjere”, ističe Dodik. On je naveo da se podaci Republike Srpske i predstavnika vlasti BiH o gubicima, a koji su danas predstavljeni Šmitu, drastično razlikuju.

“Sa naše strane direktne štete koje se mogu egzaktno dokazati putem uvida u postojeću dokumentaciju za poljoprivredne proizvođače iznose 220 miliona KM. Tu je uključen i gubitak radnih mjesta i svega onoga što ide sa Sporazumom i naravno gubitak od 70 miliona u budžetu Republike Srpske”, rekao je Dodik i dodao da postoje i oni podaci koji govore o daleko većim neposrednim, odnosno posrednim gubicima. Dodik je naveo da su predstavnici institucija vlasti BiH Šmita informisali da gubici iznose 60 miliona KM, što je ocijenio bizarnim, površnim, netačnim i štetnim za sve. Predsjednik Srpske informisao je njemačkog ministra o problemu nemogućnosti tranzita u treće zemlje mesa i mesnih prerađevina iz BiH preko EU, nakon čega je dobio uvjeravanje da će on već danas sa nadležnim komesarom EU razgovarati o ukidanju tih mjera i omogućavanju da se meso i mesne prerađevine za treće zemlje transportuju preko EU.

Dodik je dodao da je od Šmita mogao da čuje da Njemačka smatra da sporazum BiH sa MMF-om treba da bude deblokiran, jer bi se time pomoglo stabilizaciji opštih finansijskih prilika u zemlji. Dodik je najavio da će u Srpskoj biti organizovan jedan širi sastanak na kojem će biti razgovarano o navedenim pitanjima. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Stevo Mirjanić prisustvovao je današnjem sastanku i on je pozvan da posjeti Berlin kako bi se razgovaralo o operacionalizaciji mjera za pomoć stabilizaciji poljoprivredne proizvodnje na ovim prostorima. Sastanku su prisustvovali i njemački ambasador u BiH Kristijan Helbah, te šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender