06. 05. 2021.
I to se događa: Iz Švajcarske u Banjaluku, i to na selo

I to se događa: Iz Švajcarske u Banjaluku, i to na selo

I to se događa: Iz Švajcarske u Banjaluku, i to na selo

Dok građani BiH maštaju o Švajcarskoj, njihovoj uređenoj državi i socijalnom raju, jedna Švajcarkinja je svoj san ostvarila u BiH. Prije desetak godina u grad na Vrbasu je dovela ljubav, stekla je porodicu i napravila sopstvenu farmu.

Danas je jedan od začetnika perma kulture kod nas.Zvanje diplomiranog teologa i sveštenika protestantske crkve ostavila je iza sebe u Švajcarskoj. Izabrala je selo pored Banjaluke, javlja N1.Helena ostvarila san, ima svoju farmu
–  Ovdje je fasinantan narod. Kao u Švajcarskoj, preokupiran je radom tokom dana, ali kada pada noć nešto se rađa iz balkanske duše što u Švajcarskoj nema. Neka dubina, melanholija… pjesme to opisuju najbolje – rekla je Helena Jagi Kosić.
Srđana je srela na mirovnom kampu u Kladnju 1999. godine. Godinu poslije posjetio je u Švajcarskoj gdje su se nakon 12 dana provedenih zajedno i vjenčali. Želja da žive u saradnji sa prirodom dovela ih je u njegov rodni grad. Za farmu u njenoj zemlji morali bi se da se doživotno kreditno zaduže.
– Helena je ostvarila svoj san da ima farmu sa biljkama i životinjama, a ja sam ostvario svoj da završim akademiju umjetnosti, da magistriram, i sada nam je super – ispričao je Srđan Kosić.
Za Heleninu porodicu bio je šok da im se kćerka uda u Bosni i Hercegovini. Međutim, kada su je obišli počeli su da joj zavide.
Usvojili dječaka
Najveći problem uslijedio je kada su odlučili da usvoje dijete.
– Kasnije je bilo velikih problema pošto je moja supruga iz Švajcarske, a nije uspjela da bude majka, kazao je Srđan.
– Ja jesam majka tom djetetu svojom ljubavlju iako to na papirima nisam. Teže je biti ovdje stranac nego u Švajcarskoj. Vi ste tako zaštićeni od stranaca. Ko želi biti ovdje mora biti tako uporan oko papira. Treba i živaca i novca i upornosti ko želi samo biti ovdje – smatra Helena Jagi.
Dječak romske populacije i različosti pod njihovim krovom savršeno funkcionišu.
– Mi smo porodica. U naletima smo srećni, u naletima se svađamo i to je normalno. Jesmo porodica i zajedno smo i ne bi nas dragi Bog mogao razdvojiti. Ne daj Bože da proba – jasna je Helena.
Danas je Helena instruktor zen meditacije i začetnik perma kulture u BiH. Najveći užitak predstavlja joj da zapjeva svaki novi stih domaće pjesme koji nauči.
(Euroblic)
Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender