18. 05. 2021.
NSRS o Prijedlogu zakona o obradi i objavljivanju rezultata popisa

NSRS o Prijedlogu zakona o obradi i objavljivanju rezultata popisa

Jednoglasno usvojen Zakon o objavljivanju rezultata popisa

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas po hitnom postupku Zakon o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u Srpskoj čiji je cilj objavljivanje pouzdanih i metodološki ispravnih podataka popisa koji je sproveden 2013. godine za teritoriju Republike Srpske.

Za usvajanje ovog zakona glasalo je 66 poslanika, niko nije bio protiv, niti uzdržan, dok su poslanici Koalicije “Domovina” ranije napustili posebnu skupštinsku sjednicu.

Ovim zakonom, koji ima sedam članova, uređuje se način obrade i objavljivanja rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine za teritoriju Republike Srpske.

Rezultate popisa objavljuje Republički zavod za statistiku Republike Srpske prema Programu obrade podataka koji će donijeti u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Ovi rezultati biće objavljeni u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu Zakona, a Zavod je prema odredbi Zakona obavezan da Narodnoj skupštini Republike Srpske podnese izvještaj o izvršavanju poslova i zadataka u vezi sa realizacijom popisnih aktivnosti i objavljivanjem rezultata popisa.

Prema odredbama Zakona, upravni nadzor nad njegovim sprovođenjem i propisa donesenih na osnovu njega vrši Ministarstvo finansija Republike Srpske.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Radmila Čičković istakla je da je Republika Srpska zakonito obavljala sve akivnosti u procesu popisa stanovništva u BiH.

“Zbog nezakonitosti sa nivoa BiH nije nam ostala nikakva mogućnost, osim da objavimo svoje statističke podatke koji će biti precizni i validni”, istakla je Čičkovićeva u završnoj riječi, nakon poslaničke rasprave o ovom zakonu.

Poslanici političkih partija sa sjedištem u Republici Srpskoj u raspravi su bili saglasni da je potrebno usvojiti ovaj zakon i objaviti tačne statističke podatke.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović okončao je ovu posebnu sjednicu.

Nakon ove sjednice biće nastavljena 13. redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će poslanici razmatrati Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Republike Srpske za prošlu godinu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender