18. 05. 2021.
Od srpske crkve prave teretanu!?

Od srpske crkve prave teretanu!?

Od srpske crkve prave teretanu!?

Porta Hrama Svetog Đorđa u Lesteru biće zatrpana tegovima jer SPC imovinu nije prepisala na sebe, već na četvoricu Srba, koja su to sad zloupotrijebila, piše danas beogradska štampa.

Crkva Svetog Đorđa u Lesteru u Velikoj Britaniji pretvara se u teretanu. Plan je da se uskoro u porti srpske svetinje otvori javna teretana, a povodom ovog skandala dosad ništa nije preduzela Srpska pravoslavna crkva (SPC), odnosno vladika britansko-skandinavski Dositej, piše “Kurir”.I britanski mediji su pisali o otvaranju teretane, a tamošnji Srbi su u šoku zbog planova kojim se, kako kažu, skrnavi mjesto koje decenijama okuplja srpsku dijasporu u Engleskoj.

Izvor “Kurira” iz Lestera naglašava da je problem nastao zbog toga što pomenuta crkva, koju SPC koristi od 1984, kad ju je 88 ktitora otkupilo od anglikanske crkve, ipak nije u zvaničnom vlasništvu SPC, već je katastarski uknjižena na četvoricu Srba.

Ona je u vlasništvu četvorice Srba, koji su rođeni u Ujedinjenom Kraljevstvu, i oni mogu da s tom imovinom rade šta god požele! Na kraju su došli na ideju da prostor ispred crkve ustupe za teretane lesterskoj opštini.

“SPC u Britaniji ne raspolaže imovinom, koja je uknjižena na pojedince ili savjesne ktitore. Britanski zakon ne poznaje društvenu imovinu, pa je tako i crkva u Lesteru, iako SPC ima pravo nad njom, uknjižena na fizička lica. SPC je u Britaniji registrovana kao neka vrsta humanitarne organizacije”, dodaje izvor.

On dodaje da zabrinjava to što vladika Dositej ništa ne preduzima.

“On se prvo protivio ovom cirkusu, ali sad je prihvatio, kako reče, ‘činjenično stanje’. Ovo je skandal kakav vjernici ne pamte”, naveo je izvor.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender