18. 05. 2021.
Preminuo Goran Hadžić

Preminuo Goran Hadžić

Preminuo Goran Hadžić

Bivši predsjednik Republike Srpske Krajine Goran Hadžić i haški optuženik preminuo je u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu, potvrđeno je u tom centru.

Hadžić je pušten iz Haškog tribunala zbog teške bolesti a, kako je Tanjugu rečeno u KCV, njegovo zdravstveno stanje se u posljednja dva mjeseca značajno pogoršalo, te je on često bio Institutu u Sremskoj Kamenici i u KCV.

Hadžić je umro u Urgentom centru oko 20 sati, u 58. godini.

Hadžić koji je imao tumor na mozgu, pušten je u aprilu 2015. godine na privremenu slobodu radi liječenja, a suđenje u Hagu je aprila ove godine prekinuto na neodređeno vrijeme.

Od tada je živeo u Novom Sadu. Hadžića su, kao posljednjeg optuženog u bjekstvu, vlasti Srbije uhapsile u ljeto 2011.

Suđenje je počelo u oktobru 2012. i prekinuto je u oktobru 2014. godine, kada mu je pozlilo u sudskom pritvoru.

Odbrana je tada precizirala da Hadžić boluje od tumora na mozgu i da je bolest “u završnoj fazi”.

Bio je optužen za progon Hrvata na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi, za istrebljenje, ubistva, nezakonito pritvaranje, mučenje, nečovejčna djela, deportaciju i prisilno premejštanje u periodu od 1991. do 1993. godine u istočnoj Slavoniji i Kninskoj krajini.

Osim Hadžića, od posljedica karcinoma preminula su još trojica haških pritvorenika – generali Vojske Republike Srpske Đorđe Đukić, Momir Talić i Milan Gvero.

Zbog srčanih tegoba u Haškom tribunalu preminuli su general Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir i predsjednik SR Јugoslavije Slobodan Milošević, zbog problema sa stomačnom aortom preminuo je pritvorenik Milan Kovačević.

Haški osuđenik general Mile Mrkšić preminuo je prošle godine u zatvorskoj bolnici u Portugalu, dok su u pritvoru Tribunala u Hagu samoubistvo izvršili nekadašnji predsjednik Republike Srpske Krajine Milan Babić i nekadašnji gradonačelnik Vukovara Slavko Dokmanović.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender