17. 05. 2021.
Umro čuveni mafijaški bos Bernardo Provencano

Umro čuveni mafijaški bos Bernardo Provencano

Umro čuveni mafijaški bos Bernardo Provencano

Jedan od šefova italijanske mafije Bernardo Provencano umro je danas u zatvorskoj bolnici u 84. godini.

Provencano, zvani Traktor, poznat po svom bespoštednom uklanjanju suparnika, uhapšen je 2006. poslije 43 godine u bekstvu, prenosi Bi-Bi-Si (BBC). Uhapšen je u vikendici u blizini svog rodnog mjesta Korleonea, proslavljenog po filmskoj trilogiji “Kum” Fransisa Forda Kopole.

On je preuzeo vođstvo Sicilijanske mafije 1993. godine poslije hapšenja bivšeg bosa, Salvatorea Rina, zvanog Toto.

Provencano je bio na odsluženju više doživotnih kazni zatvora za nekoliko ubistva, uključujući ubistvo vodećih sudija u borbi protiv mafije Đovanija Falkonea i Paola Borselina 1992. godine.

Imao je rak bešike i teška kognitivna oštećenja i proveo je posljednje dvije godine u zatvorskoj bolnici, javili su italijanski mediji.

Zbog njegove bolesti prekinuti su pregovori s državom oko nerasvijetljenih ubistava. Međutim, čak i prije nego što mu se pogoršalo zdravlje, on je odbijao bilo kakvu saradnju s vlastima.

Provencano je rođen 31. januara 1933. u Korleoneu, na Siciliji, istorijskom sjedištu Koza nostre. On se polako penjao mafijskom hijerarhijom dok nije stigao na vrh. Počeo je da se krije početkom 1970-ih od kada je učestvovao u najvažnijim odlukama mafije prvo kao desna ruka Tota Rina, istorijskog mafijskog vođe, uhapšenog 1993. koga je on zamijenio.

Posljednji veliki “bosovi” Koza nostre potiču iz Korleonea  –  Lučano Lidžo, koji je umro 1993. godine, Toto Rina, uhapšen iste godine, kao i Bernardo Provencano, uhapšen 2006. godine.

(Beta)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender