18. 05. 2021.
HVO u Sijekovcu izdavao “potvrde za silovanje Srpkinja”

HVO u Sijekovcu izdavao “potvrde za silovanje Srpkinja”

HVO u Sijekovcu izdavao “potvrde za silovanje Srpkinja”

Komanda Hrvatskog vijeća obrane (HVO) izdavala je pismene dozvole svojim „bojovnicima“ za silovanje srpskih žena.

„EuroBlic“ je došao u posjed monstruoznih dokumenata iz marta 1992. godine, u vrijeme kada su regularne vojne jedinice iz Hrvatske i HVO držali pod okupacijom srpsko selo Sijekovac kod Broda, a u kojima se pripadnicima Interventnih vodova Hrvatske vojske i HVO izdaje dozvola za privođenje četiri Srpkinje iz Sijekovca, čija su imena poznata redakciji EuroBlic, kako bi se zadovoljile nastranosti hrvatskih vojnika.

U potvrdama koje je potpisivao komandant pozadine HVO u Sijekovcu, izvjesni Ahmet Čaušević, između ostalog, navodi se da je u slučaju odbijanja nesrećnih žena da postanu seksualne robinje „bojovnicima“ dozvoljena upotreba sile.

– Osobe će se privoditi u večernjim časovima, a puštati izjutra kućama. Privedene osobe biće tokom noći smještene u podrumu – navodi se u potvrdama.

Komentarišući za „EuroBlic“ šokantne dokumente koji pokazuju razmjere zločina koji su nad Srbima u Sijekovcu počinjeni prije izbijanja građanskog rata u BiH, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić kaže da mu je neshvatljivo da pravosuđe BiH još nije procesuiralo nijednog od odgovornih za ove događaje.

– Nevjerovatno je da nalogodavci i izvršioci ovih stravičnih zločina nisu krivično odgovarali. Ovdje se jasno vide ne samo imena zločinaca, već i konkretna odgovornost Hrvatske za agresiju na teritoriju susjedne zemlje. Zapanjen sam činjenicom da Tužilaštvo BiH ni poslije 24 godine od zločina nad Srbima u Sijekovcu nije podiglo optužnice protiv odgovornih – kaže Mektić.

Iz Tužilaštva BiH rečeno da „rade na predmetu ratnih zločina počinjenih protiv žrtava srpske nacionalnosti u Sijekovcu“, bez objašnjenja da li je to tužilaštvo ostvarilo saradnju s nadležnima u Hrvatskoj u vezi s procesuiranjem državljana te zemlje za zločine nad sijekovačkim Srbima.

Svirepo ubistvo 74 Srba

Za vrijeme okupacije Sijekovca, koja je trajala od kraja marta do sredine oktobra 1992. godine, na najsvirepiji način ubijena su 74 srpska civila, među kojima veliki broj žena i staraca.

Devet Srba iz Sijekovca do danas se vode kao nestali. Najmlađa žrtva zločina bio je 17-ogodišnji Drago Milošević, a najstarija Vaso Zečević (77).

Potpisnik dozvola poginuo u ratu

Odlično obaviješteni izvori „EuroBlica“ otkrivaju da je potpisnik dozvola za silovanje Srpkinja u Sijekovcu, Ahmet Čaušević, kao pripadnik HVO poginuo za vrijeme rata u BiH.

Međutim, sagovornici EuroBlica ističu da su među živima mnogi direktni izvršioci zločina u Sijekovcu, od kojih jedan broj i danas živi u BiH, dok su drugi državljani Hrvatske.

(Euroblic)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender