06. 05. 2021.
Opet ništa od dogovora o kolektivnom ugovoru

Opet ništa od dogovora o kolektivnom ugovoru

Opet ništa od dogovora o kolektivnom ugovoru

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da na današnjem sastanku ekonomsko-socijalnih partnera nije postignut dogovor o opštem kolektivnom ugovoru, ali da će se predstavnici Vlade Srpske, poslovdavaca i sindikata ponovo sastati za 10 dana.

Savanović je rekao da bi narednom sastanku trebalo da prisustvuju i ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija, potpredsjednik Vlade Srpske Anton Kasipović, koji je ovlašten za pregovore ispred Vlade, te ministar industrije i energetike Srpske Petar Đokić.

“Na ovom sastanku smo vidjeli da postoji nekoliko odredbi s kojim se ne slaže Savez sindikata, kada je riječ o minulom radu i godišnjem odmoru. Sindikat traži jedan dan na tri godine staža, a poslodavci jedan dan na pet godina”, rekao je Savanović novinarima u Banjaluci.

On je dodao da je jedna od spornih odredbi regres.

“Poslodavci traže da se on uopšte ne isplaćuje, iako je to definisano Zakonom o radu, a stavovi su suprotstavljeni i u vezi s plaćanjem rada predsjednika sindikata u preduzećima i ustanovama”, kaže Savanović.

On je izrazio optimizam da će na narednom sastanku doći do dogovora i rekao da će u suprotnom i dalje važiti odluka Vlade Republike Srpske, dok se socijalni partneri ne usaglase u vezi sa Opštim kolektivnim ugovorom.

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je nakon sastanka sa predstavnicima Vlade i poslodavaca da je Sindikat tražio da Vlada “interveniše na sopstvenu odluku koja je suprotna Zakonu o radu, kada je riječ o tome ko čini članove porodice”.

Govoreći o opštem kolektivnom ugovoru, ona je navela da zbog toga što Vlada Srpske nije bila u punom kapacitetu, nije pregovarano o novčanim iznosima i davanjima.

“Naš stav je da nastavimo pregovore. Odluka Vlade je, kako vidimo, smanjila radnička prava, a sve više se govori o dodatnim smanjenjima, na šta mi ne pristajemo jer su ta prava mala”, kaže Mišićeva.

Ona je navela da bi se na narednim sastancima mogao postići kompromis u vezi sa dužinom trajanja godišnjeg odmora.

Sastanku su u punom sastavu prisustvovali i predstavnici Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, sa predsjednikom Dragutinom Škrebićem.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender