15. 05. 2021.
Tereza Mej zvanično novi premijer Britanije

Tereza Mej zvanično novi premijer Britanije

Tereza Mej zvanično novi premijer Britanije

Tereza Mej zvanično je novi premijer Britanije nakon što je britanska kraljica Elizabeta Druga od nje zvanično zatražila da formira Vladu.

Kraljica je prethodno prihvatila ostavku Dejvida Kamerona.

Na sajtu Bakingemske palate prikazana je fotografija Mejove tokom susreta sa kraljicom.
Prema britanskoj tradiciji, monarh je taj koji traži od vođe partije koja ima većinu u Donjem domu da formira Vladu.

Kameron je ranije danas u parlamentu apelovao na Terezu Mej da zadrži bliske odnose Britanije i EU i pored “Breksita”.
“Moj savjet mom nasljedniku je da treba da budemo što je bliži EU zbog pogodnosti u oblasti trgovine, različitih oblika saradnje i bezbjednosti”, rekao je Kameron u posljednjem pojavljivanju pred poslanicima kao premijer.

Mejova /59/ mora da pokuša da limitira štetu koja je “Breksitom” nanesena britanskoj trgovini i investicijama, ali će morati da ujedini i podijeljenu Konzervativnu partiju, ali i državu.

Tereza Mej najavila je novu ulogu države nakon odluke o napuštanju EU, ističući da će se njena Vlada rukovoditi potrebama običnih Britanaca.

“Nakon referenduma suočavamo se sa velikom nacionalnom promjenom”, rekla je ona u prvom obraćanju javnosti nakon preuzimanja dužnosti.

Mejova je istakla da je Britanija dorasla i ovom izazovu.
“Napuštanjem EU, mi ćemo osmisliti novu, hrabru i pozitivnu ulogu naše države u svijetu, a Britanija koju sada napravimo neće raditi u korist privilegovane nekolicine, već zarad svih nas”, rekla je Mejova.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender