18. 05. 2021.
Doboj uskoro lider u proizvodnji malina

Doboj uskoro lider u proizvodnji malina

Doboj uskoro lider u proizvodnji malina

Dobojski proizviđači maline i drugog jagodičastog voća ubuduće će imati gdje da skladište proizvode. Na mjestu nekadašnje fabrike za preradu voća i povrća otvorena je hladnjača kapaciteta 2000 tona, a investicija je višemilionska. Prve tone maline već su uskladištene.

“Mi se na tome nećemo zaustaviti. Naši planovi su bazirani na preradi, polupreradi, pakovanjiima raznih roba za krajnje kupce, i da fokus izvoza iz BiH pomjerimo sa polufabrikata na gotove proizvode”, naglasio je Kemal Mujkanović, direktor “Euro stil” Doboj.

Na području Doboja zasadi maline su na površini od oko 20 hektara. Iako se proizvođači danas nisu uvjerili u uslove koje hladnjača nudi, potpisali su ugovore i dobili zaštitna sredstva za proizvodnju, a rod kažu neće morati kao do sada da voze u Teslić.

“Ono što ćemo mi kao grad uraditi već smo se dogvorili a to je 10 odsto za sve poljoprivrednike koji predaju ovdje, sa područja Doboja, ne odnosi se na druge opštine, tako da će to resorno odjeljenje pripremati”, kazao je Obren Petrović, gradonačelnik Doboja.

Podsticaji za proizvođače malina neće stići iz Njemačke. Njemački ministar poljoprivrede podržaće taj sektor u BiH, ali uglavnom prozvođače mlijeka i mesa, otkriva ministar Mirko Šarović nakon jučerašnjeg sastanka sa Kristijanom Šmitom. Proizvođače maline u BiH Šarović vidi kao lidere u regionu.

“Rekao je da ne nosi kofer novca da ga dijeli, ali da će apsolutno podržati finansijski sektore koji mogu da pretrpe udar i ne budu konkurentni. Mi možemo da prestignemo i Srbiju, prošle godine izvoz maline je prešao 50 miliona KM, mislim da vrlo brzo možemo da uduplamo količinu novca dobijenog izvozom maline”, tvrdi Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u BiH.

Tome, kaže Šarović, pogoduju uslovi, ali i kapaciteti poput danas otvorenog. U dobojskoj hladnjači će, kaže investitor, uskoro moći da se skladište i druge vrste voća i povrća, a budućnost vide u trešnji i borovnici.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender