18. 05. 2021.
Ivanić: Evropski put blokiraju oni koji su donijeli odluku o popisu

Ivanić: Evropski put blokiraju oni koji su donijeli odluku o popisu

Ivanić: Njemačka stala na stranu realne politike

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić rekao je da je zadovoljan što je prihvaćen adaptirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i da je veoma značajno što je Njemačka stala na stranu realne politike u BiH.

Ivanić je ocijenio da je prelomni trenutak bilo donošenje odluka u vezi sa popisom stanovništva u BiH.

“Svjesnim `ubacivanjem` institucija Srpske u donošenje odluka htio sam svojim kolegama u Federaciji BiH da pokažem da BiH ne može da funkcioniše na sistemu preglasavanja i da postoje instrumenti kojima i mi možemo da napravimo problem”, rekao je Ivanić u Banjaluci.

On je dodao da je istovremeno i vlastima u Srpskoj htio da pokaže da nikada više, ni on, ni Savez za promjene, neće donositi odluke koje su korisne za Republiku Srpsku, a da istovremeno zbog toga budu proglašavani za izdajnike.

“Ovo smatram jednom od svojih najvećih pobjeda u političkoj karijeri. Pokazalo se da svi, kada dođu do zida, znaju da donesu prave odluke”, rekao je Ivanić.

On smatra da je prelomni trenutak za davanje saglasnosti na SSP bio razgovor sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je pokazala veliko razumijevanje za veoma iznijansirane političke odnose u BiH, te svojim potezima pokazala podršku njegovom stavu.

“Mislim da se došlo do rješenja koje će imati određene posljedice po našu privredu, ali ne tolike koliko se to htjelo predstaviti”, kaže Ivanić.

Ivanić je izrazio očekivanje da će ocjena o rezultatima popisa biti data tek krajem septembra ili početkom oktobra, te naveo da su preuranjene i površne ocjene da je popis urađen u skladu sa svim pravilima.

“Ostaje da vidimo šta će na kraju reći evropske statističke institucije, sa puno manje političke euforije, a sa puno više realnosti”, poručio je Ivanić.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender