16. 05. 2021.
Potpisan ugovor o izgradnji mosta na Savi kod Svilaja

Potpisan ugovor o izgradnji mosta na Savi kod Svilaja

Potpisan ugovor o izgradnji mosta na Savi kod Svilaja

Predstavnici BiH i Hrvatske potpisali su danas u Neumu Ugovor o izgradnji mosta na rijeci Savi kod Svilaja, čija vrijednost radova prema ponudi iznosi 22.308.022 evra, a sa PDV-om 26.992.707 evra.

Ugovor je u ime BiH potpisao ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara BiH Ismir Jusko, a u ime Hrvatske direktor “Hrvatskih autocesta” Josip Draženović. U ime izvođača radova ugovor je potpisao predsjednik Uprave “Vijadukta” Zagreb Joško Mikulić, te direktor kompanije “Hering” Široki Brijeg Ladislav Bevanda.

Iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH saopšteno je da je most preko rijeke Save kod Svilaja spona auto-puta na koridoru “Pet ce” između BiH i Hrvatske, odnosno dionica auto-puta u Hrvatskoj Sredanci – granica BiH i dionica auto-puta u BiH Odžak – granica Hrvatske, međudržavni most Svilaj.

Za svaki smjer predviđene su po tri saobraćajne trake širine 3,5 metara, bez zaustavne trake sa zaštitnim saobraćajnim pojasevima od 0,5 metara sa obje strane, kao i betonska monolitna pješačka staza širine 0,75 metra.

Dužina mosta je 640, a širina 29 metara, sa betonskom-čeličnom konstrukcijom, koja je teška oko 5.000 tona.

Planirani rok završetka radova izgradnje mosta je dvije godine od uvođenja izvođača u posao što je planirano najkasnije do početka septembra.

Jusko je izrazio zadovoljstvo što su današnjim potpisivanjem Ugovora stvoreni uslovi za početak radova na mostu na rijeci Savi kod Svilaja.

Hrvatski ministar pomorstva, saobraćaja i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković istakao je da je za hrvatsku stranu most kod Svilaja bitan jer se auto-putem na koridoru “Pet ce” povezuju sjever Hrvatske, odnosno Slavonija, sa lukom Ploče, što je izuzetno važno za privredu Hrvatske, ali i BiH.

Prije potpisivanja ugovora održan je sastanak delegacija dva ministarstva na kojem je dogovoren i nastavak saradnje na drugim projektima koji su značajni za dvije zemlje, između ostalih most na rijeci Savi kod Gradiške i most kopno-Pelješac.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender