15. 05. 2021.
Kako je ajfon spasio Erdogana

Kako je ajfon spasio Erdogana

Kako je ajfon spasio Erdogana

Pobunjeni pripadnici vojske koji su sinoć pokušali da izvedu vojni puč napravili su nekoliko grešaka zbog čega on nije bio uspješan, piše danas BBC u analizi sinoćnjih događaja.

Savjetnik turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana Ilnur Čevik rekao je za BBC da je puč bio neuspješan zahvaljujući volji turskog naroda koji su na Erdoganov poziv izašli na ulice i suprotstavili se vojsci.

Građani su preuzeli kontrolu nad aerodromom Ataturk u Istanbulu i televizijom koju je prethodno zauzela vojska.

Stanica CNN Turk takođe je izgubila signal kada je vojska upala u studio, a isključene su i društevne mreže.

Ali, prIJe nego što se to dogodilo, Erdogan je kontakrirao CNN Turk i pozvao narod da izađe na ulice.

Možda je predsJednik imao sreće, jer je nakon što je napustio hotel koji je potom bombardovan, a Erdogaovi saradnici zarobljeni, piše BBC.

Da bi puč bio uspJešan potrebno je da ima ogromnu podršku u vojsci. U njemu je učestvovao veliki broj vojnika i to u nekoliko gradova gdJe su tenkovi izašli na ulice.

Međutim, načelnik generalštaba general Hulusi Akar nije bio duo zavnere, a to nije ni bio glavnokomandujući vojske u Istanbulu, kao ni komandanti mornarice i specijalnih snaga.

“Pokušaj puča propao je i pre nego što je počeo”, rekao je Fadi Hakura iz britanskog instituta Četam haus koji je ocijenio da je izveden amaterski te da nije imao širu podršku u vojsci.

Puč nije imao podršku ni političara, ni javnosti. Čak su i opozicione snage osudile pokušaj vojnog udara, navodi britanski servis.

Erdogana spasila stvar koju najviše mrzi

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan nikad nije volio tehnologiju, a pogotovo ne društvene mreže, a upravo mu je pametni telefon “iPhone 6″ sinoć tokom pokušaja vojnog puča u Turskoj, spasio državu, ali i njega samog.

Kako piše regionalni N1, u trenucima totalnog haosa, kada je CNN Turk bio pod okupacijom pobunjenog dijela vojske, Erdogan je uključio FaceTime App aplikaciju putem koje je pozvao narod da izađe na ulice, i usprotivi se vojnom udaru.

erdogan telefon

“Prevazići ćemo ovo”, kazao je Erdogan putem CNN Turk televizije. “Izađite na ulice, i odgovorite im. Oni koji su odgovorni dobiće zasluženu kaznu”, Erdoganove su riječi.

Suština je u tome što su pobunjeni dijelovi vojske zauzeli prostorije državne televizije, te je Erdoganu praktično bilo nemoguće da izađe u javnost.

Ipak, “iPhone 6″, a naročito društvene mreže – koje on ne voli i koje je često zabranjivao i onemogućavao pristup u Turskoj, sinoć su promijenile tok vojne pobune koja je završila neuspjehom.

Interesantno, turska agencija Anadolija objavila je da su pučisti koristili WhatsApp kao glavni kanal komunikacije u pripremi za pokušaj vojnog udara.

(Tanjug)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender