15. 05. 2021.
Beograd potresao skandal: Direktorka sredila sinu svadbu u muzeju

Beograd potresao skandal: Direktorka sredila sinu svadbu u muzeju

Beograd potresao skandal: Direktorka sredila sinu svadbu u muzeju

Direktorka Etnografskog muzeja Mirjana Menković omogućila je svom sinu da pravi svadbu u ovom, jednom od najstarijih muzeja na Balkanu.

Zabrinuti građani su zbog ovog skandala reagovali i u mejlu sa fotografijama koji je poslat redakciji “Blica” istakli da “žele da stanu na put daljem bahaćenju pojednih direktora javnih ustanova i preduzeća koji vlasništvo svih građana vide i koriste kao ličnu svojinu”.

“Direktorka Menković je svadbu svoga sina Stefana Menkovića organizovala gdje drugdje nego u Etnografskom muzeju! U prostoru Etnografskog muzeja su se provodili, zabavljali i bahatili na eksponatima kulturnog nasljeđa svih građana ove zemlje, eksponatima koji su vijekovima unazad prikupljani i čuvani”, navodi se između ostalog u mejlu.

Na fotografijama se jasno vidi da svatovi kako se svatovi provode u Etnografskom muzeju i koriste muzejske eksponate dok se fotografišu.

svadba2

Nakon ovog primjera nameće se pitanje da li svako od nas može da napravi svadbu u Etnografskom muzeju, roštilj na teresi Skupštine grada, žurku u muzeju Nikole Tesle i da li ovo znači da je Etnografski muzej muzej svih nas ili privatna firma jedne porodice?

Pored toga, u mejlu su postavljena i sasvim logična pitanja: Koliko je eksponata oštećeno prilikom ove proslave? Koliko dana zbog ovoga nije radio Etnografski muzej? Ko je platio ovu proslavu i koliko i ko je i sa kojim pravom sve ovo dozvolio?

Direktorka Mirjana Menković se ne javlja na telefon kako bi odgovorila na ova pitanja.

Tasovac traži objašnjenje

Ministar Kulture Ivan Tasovac, kako saznaje Blic, burno je reagovao povodom ovog postupka direktorke Etnografskog muzeja i odmah je zatražio njeno pismeno objašnjenje. Mirjana Menković još uvijek nije dala odgovor nadležnom ministarstvu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender