18. 05. 2021.
Evo koji su automobili najprodavanjiji u BiH

Evo koji su automobili najprodavanjiji u BiH

Evo koji su automobili najprodavanjiji u BiH

Prodaja novih automobila doživjela je bum u prvoj polovini ove godine, što dilerima daje nadu da će konačno biti prekinut višegodišnji pad.

U prvih pet mjeseci ove godine, prema podacima specijalizovanog sajta „Proauto“, prodato je 2.906 automobila ili 13,78 odsto više u odnosu na isti period lani.

Statistika pokazuje da je krizu koja je drmala automobilsko tržište od 2008. godine zamijenio rast prodaje gotovo svih brendova. Prodaja se na mjesečnom nivou kretala od 448 u januaru do rekordna 702 nova automobila koja su kupci pazarili tokom marta.

Automobilsko tržište dobilo je i novog lidera, s obzirom na to da je “Folksvagen“ poslije dugo vremena sa liderske pozicije potisnuo svoj ogranak “Škodu“. Dileri automobila sa znakom “Folksvagena“ su u prvih pet mjeseci prodali 511, a „Škoda“ je pala na drugo mjesto sa 495 prodatih četvorotočkaša.

Veliki skok napravio je “Opel“, koji se probio na treće mjesto sa 357 prodatih automobila. “Hjundai“ je pretekao “Reno“ na četvrtom mjestu liste najprodavanijih automobila, a među prvih deset su i “Dačija“, “Sitroen“, “Tojota“, “Pežo“ i “Audi“. Najprodavaniji modeli automobila bili su “golf 7“ i “oktavija A7“.

Menadžer prodaje “Škoda“ automobila za BiH Vedad Terzić ističe da ohrabruju podaci o rastu prodaje na tržištu novih automobila, na kojem češki brend ima jednu od dominantnih uloga.

– Kupci se stalno vraćaju modelima češkog proizvođača zbog vrhunskih karakteristika, a to se posebno odnosi na “oktaviju A7“. To je model koji kupcima nudi mnogo, a oni to prepoznaju i stalno mu se vraćaju – kazao je Terzić.

Polovnjaci

Oživljavanje tržišta novih automobila prati pad prodaje uvezenih polovnjaka. U maju je prodato 648 novih i 4.706 polovnih automobila.

Broj prodatih novih automobila (pet mjeseci)

– 2.906
– 2.554

Broj prodatih automobila po markama (pet mjeseci)

“Folksvagen“ – 511

“Škoda“ – 495

“Opel“ – 357

“Hjundai“ – 170

“Reno“ – 168

“Dačija“ – 162

“Sitroen“ – 153

“Tojota“ – 135

“Pežo“ – 128

“Audi“ – 113

Ostali – 514

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender