17. 05. 2021.
Evropska investiciona banka potvrdila: Istražujemo gdje su milioni iz BiH?

Evropska investiciona banka potvrdila: Istražujemo gdje su milioni iz BiH?

Evropska investiciona banka potvrdila: Istražujemo gdje su milioni iz BiH?

Istraga o milionima koji su u Srpsku došli preko IRB-a nije izmišljena, potvrđeno je ATV-u iz Luksemburga, iz sjedišta Evropske investicione banke. Iz kratkog odgovora jasno je da su dobro upoznati sa tematikom.

“Banka je upoznata sa navodnim prevarama koje se tiču projekata iz Bosne i Hercegovine koje finansiramo. Zbog tekuće istrage nismo u mogućnosti da damo više informacija”, navedeno je iz Evropske investicione banke.

“Nema ništa čudno u tome što Evropska investiciona banka isistira na detaljnoj istrazi”, poručuje predsjednica Vlade. Željka Cvijanović kaže da EIB svako malo kontroliše uloženi novac i da tu nema ništa sporno.

Nezvanično, u pitanju je 50 miliona evra, a međunarodni kreditori navodno traže da se ispitaju pojedini aranžmani i da li je pozajmljeni novac planski trošen.

“Ako stavljate sredstva na raspolaganje naravno da morate da vidite šta se dešava sa tim sredstvima. Dakle, nemam informacije o tome, ali znam da su vršene različite kontrole do sada. Dakle, to nije nikakav prvi put i to nije ništa atipično”, rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS.

Ministar bezbjednosti Dragan Mektić nije želio ni da demantuje, ni da potvrdi informaciju da su iz EIB-a od njega tražili da otvori istragu o tom slučaju. Ono što se zna je da su sporne investicije išle preko Investiciono razvojne banke Srpske. U toj instituciji priznaju da su dva kredita plasirana EIB-ovim novcem, utrošena nenamjenski. Zbog toga su protiv firmi “Jasna” iz Rogatice i “Konzos” iz Prijedor preduzeli određene sankcije.

“Znači da se aktiviraju zaštitne mjere, odnosno mjere za obezbjeđenje kredita poput mjenica, hipoteka i ostaloga”, rekao je Zoran Popović, portparol Investiciono razvojne banke RS.

Ekonomisti se slažu da banke, izvan privatnog sektora, češće od uobičajenog kontrolišu proceduru trošenja sredstava. U prosjeku svaka dva mjeseca. Isto tako je normalno, tvrdi Zoran Pavlović, da u slučaju neregularnosti – one koji prekrše pravila ugovora očekuju i strožije kazne.

“Ukoliko se naruši Ugovor o kreditu, međunarodna institucija može da traži raskid ugovora i povrat svih sredstava. To nije neuobičajeno u praksi jer to je način da se disciplinuju i zemlje i korisnici kredita”, objašnjava Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Novac iz Evropske investicijske banke namijenjen je za finansiranje brojnih razvojnih i infrastrukturnih projekata u Bosni i Hercegovini IRB je proteklih godina plasirao 97,7 miliona maraka dobijenih od evropskih bankara.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender