09. 05. 2021.
Evropska unija otvorila vrata Srbiji

Evropska unija otvorila vrata Srbiji

Evropska unija otvorila vrata Srbiji

Na međuvladinoj konferenciji u Briselu otvorena su pregovaračka poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije i EU o pristupanju.

Slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak je na konferenciji za novinare rekao da je otvaranje nova dva poglavlja dobra vijest i za Srbiju i za EU.  Poručio je da EU ohrabruje Vladu Srbije da održi pozitivan zamajac i da nastavi sa reformama za dobrobit naroda Srbije i stabilnost regiona.

Prvu čestiku povodom otvaranja pregovaračih poglavlja sa EU, Aleksandar Vučić dobio je od Džona Kerija, američkog državnog sekretara.

Keri je ocijenio da je Srbija to zaslužila zbog dobre regionalne saradnje. Na trećoj, međuvladinoj konferencija u Briselu zaključeno je da je Srbija nagrađena za proces pomirenja među narodima Zapadnog Balkana. Savjetovano joj je da nastavi sa iskrenim odnosima, koji su u smirivanju tenzija pokazali rezultate.

Ni ovog puta nije prošlo bez napetosti. Čitav dana su prestonički mediji nagađali da li će Hrvatska obustaviti poglavlja.Ipak, iz Brisela je stiglo uvjeravanje da Hrvatska ne može da stane na evropski put Srbije.

Brojevi 23 i 24 često se pominju u srpskoj javnosti kada se govori o pregovorima sa EU. Riječ je o poglavljima o vladavini prava što je, tvrde upućeni, dobar znak da je Srbija prepoznata kao ozbiljan kandidat za članstvo u EU. Osim toga, investitorima je to znak, da je Srbija poželjno mjesto za nova ulaganja.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender