18. 05. 2021.
Neoprezni izgore za pola sata!

Neoprezni izgore za pola sata!

Neoprezni izgore za pola sata!

Sunčanje u najtoplijem dijelu dana i bez zaštite može ozbiljno da ošteti kožu.

Bronzani ten, iako stručnjaci godinama upozoravaju na štetne posljedice izlaganja suncu, mnogima je prioritet na odmoru, ali dok je nekima dovoljno samo nekoliko sati da počnu da “crne”, nepažljivo izlaganje suncu kod onih sa svjetlom i osjetljivom kožom obično se završi pojavom opekotina.

Prvi simptom koji ukazuje da ste pretjerali sa sunčanjem je bolno crvenilo na dijelu tjela koji je izgorio. U zavisnosti od toga koliko je koža bila izložena suncu, pored crvenila može da dođe i do pojave osipa, svraba, mučnine pa i povišene tjelesne temperature.

Doktor Dimitrije Karabahčiev iz ordinacije za kožne i polne bolesti “Dermamedikus”, objašnjava da sunce može da nanese opekotine prvog, drugog pa čak i trećeg stepana.

– Crvenilo i bolna osjetljivost kože spadaju u simptome opekotina prvog stepena kada je sunce zahvatilo samo epidermis odnosno površinski sloj kože – kaže dr Karabahčiev – Kada se na izgorjelom djelu pojave plikovi to je znak da su sunčevi zraci prodrli u dublje slojeve kože i izazvali opekotine drugog stepena. Ukoliko su ove pojave praćene i dehidratacijom tijela, drhtavicom, mučninom, u pitanju je treći stepen opekotina, odnosno ozbiljno oštećenje kože.

Crvenilo na koži najčešće se javlja dva do šest sati poslije izlaganja suncu, a u zavisnosti od jačine sunčevih zraka opekotine mogu da se pojave čak i poslije pola sata. Bol, peckanje, i svrab kože obično traju dva do tri dana, osim u slučajevima kada su u pitanju jače opekotine koje zahtjevaju da se obratimo ljekaru.

– Kod težih oblika izgorjele kože liječenje traje sedam i više dana – objašnjava dr Karabahčiev.

Neoprezni izgore za pola sata!
Neoprezni izgore za pola sata!

– Opekotine drugog stepena liječe se primjenom lokalnih kortikosteroidnih preparata, dok opekotine trećeg zahtjevaju bolničko liječenje. Za tretiranje blažih opekotina dovoljno je korišćenje hidratantnih krema za oporavak kože kao i stavljanje hladnih obloga ili tuširanje hladnom vodom.

Za ublažavanje bolova i smirivanje kože osim hladnih kupki preporučuju se kreme koje sadrže aloja veru, kao i čaj od kamilice koji se direktno nanosi na upaljeno mjesto. Tradicionalni prirodni lijekovi za opekotine – jogurt i kiselo mlijeko, takođe, mogu da budu od pomoći.

Poslije pojave opekotina važno je da izbjegavate sunce i toplotu dok se crvenilo ili plikovi ne povuku, a ljekari takođe apeluju da plikove nikako ne bušite sami. Kada dio na kojem je došlo do opekotine počne da se ljušti to je znak da se koža obnavlja. Ovaj odumrli sloj nikako nemojte da skidate, kako ne biste oštetili kožu.

(b92.net)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender