17. 05. 2021.
Oštetio budžet FBiH za 4,5 miliona KM

Oštetio budžet FBiH za 4,5 miliona KM

Oštetio budžet FBiH za 4,5 miliona KM

Tužilaštvo Sarajevskog kantona podiglo je optužnicu protiv bivšeg šefa računovodstva Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu Rijada Arifovića kome je na teret stavljeno da je budžet Kantona Sarajevo i Federacije BiH oštetio za 4,5 miliona KM, a Farmaceutski fakultet za 902.264 KM.

Arifović je optužen za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, poresku utaju i falsifikovanje službene isprave. Na teret mu je stavljeno da je od 2002. do 2013. godine zloupotrebom položaja i falsifikovanjem službene isprave sebi i Agenciji “Sumiko”, čiji je vlasnik, pribavio protivravnu imovinsku korist od 902.264 KM i za taj iznos oštetio Farmaceutski fakultet u Sarajevu.

Optužen je i da je izbjegao plaćanje poreza za Farmaceutski fakultet u iznosu većem od 4,5 miliona KM za koliko je oštetio budžet Kantona Sarajevo i Federacije BiH. Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je Kantonalnom sudu u Sarajevu zabranu otuđenja ili opterećenja imovine u Arifovićevom vlasništvu kao i licima povezanim sa njim.

Predloženo je i da Arifoviću bude zabranjeno da obavlja dužnosti, jer bi mogao ponoviti krivična djela za koja se tereti. Arifoviću je bio određen jednomjesečni pritvor. Optužnica je proslijeđena Kantonalnom sudu u Sarajevu na potvrđivanje.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender