17. 05. 2021.
Šta se događa ako prestanete da jedete šećer

Šta se događa ako prestanete da jedete šećer

Šta se događa ako prestanete da jedete šećer

Prirodni šećeri koji se nalaze u voću ili nekim drugim zdravim namirnicama nisu zlo, ali industrijski i rafinisani šećeri jesu velika opasnost za zdravlje. Umjesto šećera možete koristiti med, steviju ili javorov sirup.

Ako se odlučite za izazov i odbacite šećer, ovo su pozitivne promjene koje ćete ubrzo osjetiti:

1. Vaša telesna težina će se stabilizovati
Zavisnost o šećer je stvarna. Što ga više konzumirate, to ga više želite, pogotovo ako unosite puno šećera koji se nalaze masnoj i brzoj hrani i jelima sa visokim udjelom ugljenihhidrata. Ako se ‘skinete’ sa šećera, vaše tijelo će vam biti zahvalno jer neće morati da se bori s neželjenim dodatnim kalorijama. U početku ćete osjećati veliku želju za slatkim, ali kada se vaš organizam očisti od dodatih šećera prestaćete da stalno osjećati glad, gubićete kilograme i vaša težina će se stabilizovati.

2. Imaćete više energije
Kada smo umorni, često konzumiramo namirnice ili energetska pića koja sadrže velike količine šećera jer želimo da nas nešto brzo ‘podigne’. Ironično je to što time zapravo organizmu uskraćujemo potrebnu dozu energije. Naime, sav šećer koji unesemo blokira sposobnost našeg tijela da održava energiju na maksimalnom nivou. Zbog toga u trenucima umora nemojte posezati za čokoladama ili pićima s puno kofeina i šećera. Na taj način izbjećićete velike uspone i padove šećera u krvi zbog kojih se zapravo i osjećate umorno.

3. Koža će vam biti zdravija i lepša
Nije tajna da šećer pogoršava akne i mitisere, a često ih i uzrokuje. Ako ne možete da ih se riješite uz svesrdnu pomoć kozmetičara i krema, razmislite o tome da eliminišete šećer iz ishrane jer je moguće da vaš problem s bubuljicama zapravo dolazi iznutra. Mnogi ljudi koji su to uradili potvrđuju da im je koža brzo postala čistija, ljepša i zdravija.

4. Probava će vam postati redovna
Naš probavni trakt najviše voli hranu s puno vlakana i minimumom teških namirnica u koje spada i šećer. Drastično smanjenje šećera u ishrani učiniće veliku razliku u vašem probavnom sastavu. Želudac i crijeva će lakše obrađivati sve što pojedete i češće ćete imati stolicu, a bolan zatvor ostaće samo ružno sjećanje.

5. Prestaćete da želite šećer
Vjerovali ili ne, možete se riješiti želje za slatkim, a u tome će vam pomoći upravo izbacivanje šećera. Nakon nekog vremena vaše omiljene čokolade mogle bi da vam postanu previše slatke, a najviše ćete uživati u ukusu voća i prirodnim šećerima koji se nalaze u njima. Kada nakon mjesec-dva probate zalogaj svoje omiljene torte, iznenadiće vas koliko je zapravo slatka.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender