06. 05. 2021.
Šta sve djeca mogu sama da rade u vrtu

Šta sve djeca mogu sama da rade u vrtu

Šta sve djeca mogu sama da rade u vrtu

Djeca koja imaju iskustvo gajenja biljaka manje su probirljiva u hrani, odgovornija su i neuporedivo bolje znaju biologiju.

Većina djece bi sa zadovoljstvom radila u bašti ukoliko bi im roditelji dozvolili. Kada se jednom postavi, u bašti nema mnogo radova, ali traži svakodnevnu brigu. Isto važi i za cvijeće na balkonu kojem je potrebno redovno zalijevanje i povremeno čupanje korova. Mali baštovani biće odgovorniji prema prirodi, a naročito ukoliko nauče da sklanjaju stvari nakon što obave poslove.

Dobar način da se dijete natjera da jede povrće koje ne voli je da ga samo odgaji, jer svako želi da isproba plodove svog rada. Uz poneko povrće, dobro je i da sade ili zalijevaju cvetnice, jer su atraktivne. Djeca treba da posmatraju presađivanje cvijeća, jer je neprocjenjivo iskustvo da svojim očima vide kako izgledaju osovinski i žiličast korjen, kako rizom, a kako lukovica. Takođe, djeca koja provode dosta vremena u bašti ili na svježem vazduhu, uz razgovor o biljkama naučiće imena cvjeća i povrća, insekata i ptica, što će biti dobar osnov za biologiju.

Šta sve djeca mogu sama da rade u vrtu

Veoma je korisno da dijete preuzme neke obaveze, a uzgoj biljaka je višestruko značajno iskustvo koje može i da pomogne u životu. Gajenje biljaka u kući je organska poljoprivreda, a zbog osjećaja obaveze prema svom vrtu dijete će, možda, odustati od želje da dobije ljubimca.

Od 3. godine djeca će uživati da dodiruju zemlju i naročito da zalivaju. Najvažnije je da se zainteresuju za rad u bašti, ali ne mogu da dobiju važna zaduženja. Najbolje je zaposliti ih da zalijevaju svježe posađeno cvjeće.

Od 5. godine su dovoljno stari da dobiju svoje zaduženje poput neke konkretne biljke o kojoj će brinuti. Treba ih zadužiti za izdržljivu biljku poput pasulja, koja ujedno vrlo brzo pokazuje rezultate truda.

Od 7. godine je vrijeme da dobiju svoj kutak koji će povremeno zalijevati i pljeviti, a veoma je važno da učestvuju u odabiru i sađenju biljaka. Najbolje je napraviti mali povrtnjak, jer u tom uzrastu uživaju da vide plodove. Šeri paradajz, paprika, mrkva i pasulj su odličan izbor jer mogu da prate razvojni put od sjemena do ploda.

Od 9. godine mogu već da osmisle svoj dIo bašte i razmisle o puteljku od cigala ili polomljenih ploča koji će sami napraviti. Sada već razumiju ulogu insekata, posljedice suše i mogu da razlikuju korov od plemenitih biljaka. Obavezno ih treba uključiti u sijanje cvijeća, rasađivanje i uzimanje sjemena u jesen.

Od 12. godine već moraju da imaju izgrađenu ekološku svjest i stav o tome koje biljke žele da gaje. Dovoljno su odrasli da prave leje, nauče kada se koja biljka sadi, da podvežu puzavice i da im se prepusti kompletna briga o njihovoj baštici. Odlično je rješenje da budu zaduženi za začinsku baštu, da sami beru listiće i donose ih tokom pripreme jela. Na jesen mogu da baštu presade u saksije ili osuše za zimu.

Šta sve djeca mogu sama da rade u vrtu

ALAT

Prije početka radova u bašti veoma je važno nabaviti odgovarajući alat za dječje ruke.

Mala kanta, lopatica, ašovčić i rukavice donijeće mnogo uzbuđenja i prije prvog sađenja. Za baštu je korisno nabaviti čizmice i namjeniti staru odjeću kako bi se dijete spremilo za rad.

(novosti.rs)

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender