16. 05. 2021.
Ahmetović pokrenuo inicijativu za smjenu Igora Crnatka

Ahmetović pokrenuo inicijativu za smjenu Igora Crnatka

Ahmetović pokrenuo inicijativu za smjenu Igora Crnatka

Poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović je, prilikom utvrđivanja dnevnog reda današnje sjednice, podnio inicijativu za smjenu ministra spoljnih poslova BiH Igora Crnatka.

Ahmetović je podsjetio da je prije nekoliko dana u Potočarima bila komemoracija za žrtve zločina u Srebrenici te da je “nakon svih ovih godina ministar Crnadak smogao snage da ponovo otpočne sa odlukom koja u sebi sadrži zabranu da djelatnici Ministarstva spoljnih poslova BiH učestvuju u organizaciji komemoracije, iako je Memorijalni centar institucija BiH“.

“Radi se o komemoraciji koja ima svoju ustaljenu praksu i mi smo u vremenu prvih odlazaka i komemoracija u Potočarima imali niz zabrana koje su dolazile iz institucija, kako entitetskih tako državnih i došli smo u fazu da prevaziđemo ove zabrane”, kazao je Ahmetović.

On kaže da je rečeno da izjave načelnika Opštine Srebrenica narušavaju spoljnopolitičke ciljeve BiH, odnosno jedan cilj, a radi se o dobrosusjedskim odnosima.

“Tačno je da izjave iz Srebrenice narušavaju te odnose, ali one su odgovor onima koji negiraju genocid. I ne može se tražiti krivac u onome ko želi pravdu i ko želi da se poštuju odluke i presude Meunarodnog suda pravde”, istaknuo je Ahmetović, dodajući da su “ovdje potpuno zamijenjene teze”.

(Kliks)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender