18. 05. 2021.
Brčko: Iz rijeke Save izvađene dvije avio-bombe

Brčko: Iz rijeke Save izvađene dvije avio-bombe

Brčko: Iz rijeke Save izvađene dvije avio-bombe

Iz rijeke Save, kod mosta između Brčkog i Gunje, danas su izvađene dvije avio-bombe zaostale iz Drugog svjetskog rata.

Šef Odjeljenja za javnu bezbjednost Vlade distrikta Brčko Uroš Vojnović objasnio je da je riječ o ruskim bombama tipa “FAB 10”, težine do stotinu kilograma, a pretpostavlja se da imaju oko 35 kilograma eksploziva

Bombe su iz vode izvdili ronioci iz Češke. One će biti transportovane uzvodno do mjesne zajednice Mujkići gdje će biti smještene, a nadzor će vršiti pripadnici Odjeljenja za javnu bezbjednost.

“Narednog dana bombe će kopnenim putem biti prebačene do poligona `Klađe` u mjesnoj zajednici Ulović gdje će biti i uništene”, precizirao je Vojnović.

Prema njegovim riječima, prije vađenja bombi obavljene su sve pripreme i sprovedene bezbjednosne mjere.

“Preduzete su sve potrebne mjere što se tiče bezbjednosti stanovnika i materijalnih dobara u Brčkom. Nadam se da ćemo za 24 sata imati dislocirane i neutralisane dvije avionske bombe iz Drugog svjetskog rata”, rekao je Vojnović.

Aktivnosti vađenja bombi iz rijeke Save vodilo je Odjeljenje za javnu bezbjednost distrikta Brčko, a podršku pružaju demineri iz nadležnih struktura u BiH i predstavnici nadležnih institucija iz Hrvatske. U aktivnosti su uključeni i predstavnici Ambasade Češke u BiH.

Vojnović kaže da se ovaj projekat finansira novčanim sredstvima iz evropskih fondova.

Tokom ovih aktivnosti od 17.00 do 21.00 čas obustavljen je saobraćaj na određenim putnim dionicama u Brčkom, a zatvoren je i granični prelaz Brčko-Gunja.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender