16. 05. 2021.
Erdogan odbio bezvizni režim EU: Idite svojim putem, a mi ćemo svojim!

Erdogan odbio bezvizni režim EU: Idite svojim putem, a mi ćemo svojim!

Erdoganova čistka, suspendovano ili otpušteno više od 50.000 ljudi

Turska ministarstva suspendovala su oko 50.000 zaposlenih, u sveopštoj hajci za pristalicama Fetulaha Gulena, koga su turske vlasti optužile da je organizator propalog puča. Ukupno 24 medijske kuće ostale bez dozvole.

Ministarstvo obrazovanja je suspendovalo 15.200 zaposlenih i ukinulo licence za 21.000 učitelja i nastavnika, javlja dnevnik Hurijet.

“Naše ministarstvo je sprovelo široke mjere protiv zaposlenih u centralnim i ruralim oblastima koji imaju veze sa pučistima. Do danas, suspendovano je 15.200 osoba i protiv njih su pokrenute istrage”, navelo je ministarstvo obrazovanja.

Hurijet je, sabravši sve podatke, objavio da je iz nastave uklonjeno više od 36.000 učitelja i nastavnika.

U kancelariji premijera suspendovano je 257 zaposlenih, u ministarstvu unutrašnjih poslova bezmalo 9.000 službenika i 7.850 policajaca, dok se oko 6.000 vojnika nalazi u pritvoru.

Otpušteno je i oko 2.700 sudija i 1.500 zaposlenih u ministarstvu finansija.

Visoki savez obrazovanja zatražio je smjenu 1.500 dekana visokoškolskih ustanova.

Tursko medijsko regulatorno tijelo oduzelo je sva prava emitovanja ili objavljivanja medijskim kućama čiji se nazivi ne navode a povezanim s Gulenom ili onim koje ga podržavaju.

Navodi se da su tim mjerama obuhvaćene 24 medijske kuće u Turskoj.

Velike čistke su u toku od propalog puča izvedenog tokom noći između petka i subote. Privedene su ili otpuštene hiljade ljudi iz sudstva, policije, vojske, državne uprave i uprava za verska pitanja.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender