09. 05. 2021.
Hrvatska osnovala komisiju za praćenje pregovora Srbije

Hrvatska osnovala komisiju za praćenje pregovora Srbije

Hrvatska osnovala komisiju za praćenje pregovora Srbije

Hrvatska vlada je saopštila da je danas osnovala komisiju za praćenje sprovođenja prelaznih mjerila u poglavljima 23 i 24 iz pristupnih pregovora Srbije s Evropskom unijom.

Kako je prenijela Hina, ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Miro Kovač ranije je upozorio Beograd da neće napredovati u pregovorima ako ne bude ispunjavao obaveze koje je preuzeo otvaranjem poglavlja u ponedjeljak u Briselu.

Hina navodi da će komisija vlade u Zagrebu pratiti da li Srbija ukida zakonodavstvo kojim je, kako se tvrdi, “arbitrarno proširila svoju nadležnost za procesuiranje ratnih zločina na susjedne države” i da li uspostavlja zakonodavni okvir za zaštitu manjinskih prava.

U saopštenju iz hrvatske vlade stoji da će ova komisija “takođe kontrolisati da li Beograd ispunjava obavezu da žrtvama rata bez diskriminacije osigura prava, uključujući pravo na naknade štete i da li sarađuje u identifikaciji i otkrivanju sudbine nestalih”.

Hina navodi da komisijom predsjedava ministar vanjskih i evropskih poslova, a u slučaju spriječenosti ministar pravosuđa koji je ujedno zamjenik.

Hrvatska vlada je objavila i da su “članovi tog tijela i ministri ratnih veterana, finansija, odbrane, unutrašnjih poslova, premijerov savjetnik za spoljnu politiku, savjetnik za spoljnu politiku predsjednice Hrvatske, predstavnik Kancelarije Saavjeta za nacionalnu bezbjednost, predstavnik Državne kancelarije za Hrvate izvan Hrvatske i glavni državni tužilac”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender