05. 05. 2021.
Mećavnik: Završen Muzički festival klasične ruske muzike Boljšoj

Mećavnik: Završen Muzički festival klasične ruske muzike Boljšoj

Mećavnik: Završen Muzički festival klasične ruske muzike Boljšoj

Četvrti muzički festival klasične ruske muzike “Boljšoj”, koji je na Mećavniku, u Mokroj Gori okupio 65 mladih talentovanih muzičara iz Rusije, Srpske i Srbije, svečano je zatvoren dodjelom nagrada.

“Zlatnu matrjošku” u mlađoj kategoriji osvojila je Aleksandra Latinović, srebrnu Galina Nikolin, a bronzana je pripala Maslovi Ekatarini.

U seniorskoj konkurenciji “Zlatnu matrjošku” osvojio je Milosav Bojičić, “Srebrna matrjoška” pripala je Jani Momirović, a bronzana Mini Marčetić.

Učesnike je ocjenjivao žiri u sastavu pijanista Juri Rozum, profesor Zoran Komadina i dekan Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda Ljiljana Nestorovska.

Predsjednik žirija Juri Rozum rekao je da ovaj festival predstavlja veliki korak u biografiji svakog učesnika.
– Volio bih da smo imali još “Matrjoški”, jer je bilo mnogo uspješnih učesnika i olakšalo bi posao žiriju da smo mogli nagraditi više njih – dodao je Rozum.

“Boljšoj” je svečano zatvorio osnivač festivala Emir Kusturica, koji je rekao da treba povećati broj učesnika iz Rusije, da bi se prepolovilo to bratstvo između Srbije i Rusije.
Festival je, nakon dodjele nagrada, zatvoren koncertom srpskog violiniste Nemanje Radulovića sa ansamblom “Dabl sens”, koji je izveo djela Petra Iljiča Čajkovskog, Johana Sebastijana Baha i Dmitrija Šostakoviča.

Ovogodišnji festival otvorio je Zoran Todorović, jedan od najboljih lirskih tenora u svijetu, a nastupili su i pijanista Juri Rozum, te violončelista Narek Ahnazarjan pod upravom dirigenta Srboljuba Dinića.

Festival klasične i savremene muzike “Boljšoj” osnovao je reditelj Emir Kusturica 2013. godine. Osnovna ideja festivala je podrška mladim talentima iz muzičkih škola i akademija sa teritorije Srbije i Republike Srpske, kao i mladim talentima iz regiona Rusije.

Radionice

U okviru festivala održane su i radionice u kojima su svoja iskustva učesnicima prenosili Nemanja Radulović, Zoran Todorović, Juri Rozum i Narek Ahnazarjan.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender