09. 05. 2021.
Postali roditelji na početku šeste decenije života

Postali roditelji na početku šeste decenije života

Postali roditelji na početku šeste decenije života

Šapčani Svetlana i Bodan Lukić postali su roditelji na početku šeste decenije života. Djevojčicu tešku 3,6 kilograma na svijet je donio ljekarski tim šabačke Opšte bolnice. Oni ističu da ovaj slučaj treba da bude motiv svim ženama da se odluče za rađanje, jer medicina napreduje, a Srbiji su potrebne bebe.

Svetlaninoj i Bogdanovoj sreći nema kraja. Poslije duge borbe i isčekivanja, 12. jula, pet minuta poslije ponoći na svijet je došla Jana. Taj trenutak njena majka, koja je u januaru napunila 51 godinu, dugo će pamtiti.

„ Svu prazninu koju sam imala u duši, ona je popunila. Ne znam šta da kažem. Kao bog kad vam nešto pokloni. Rođena je na praznik, to je poklon od Boga“, kaže Svetlana Lukić

Pomiješane emocije, smeh i suze smjenjuju se kod oca Bogdana. Nadao se, molio i vjerovao da će postati otac.

„Plakao sam kao što sada plačem od sreće. Drago mi je što sam postao otac. Sad ćemo se nas dvoje u nekim poznim godinama okrenuti njoj. Dobili smo je kasno. Pogledao je i nas bog“, kaže Bogdan Lukić.

 

Veliku zahvalnost duguju ljekarskom timu šabačke bolnice, koji su i pored komplikacija i rizika, trudnoću doveli do srećnog kraja. Biološki potpomognuta trudnoća sa tri začeta ploda, zahtijevala je dodatni nadzor.

„Uspjeli smo da spasemo jedan plodić koji je ostao. Po izlasku iz bolnice, bio je stalni nadzor. Doveli smo trudnicu do željenih 36 nedelja, kada je iz medicinskih razloga porođaj završen carskim rezom“, kaže dr Darko Vukojčić.

Svetlana je nastarija porodilja u ovoj ustnovi koju ljekari pamte. Statistika podsjeća da je prije četiri decenije procenat žena koje su „kasnije“ rađale iznosio samo pet odsto, a sada u evropskim zemljama gotovo svaka četvrta trudnica bi se mogla nazvati starijom prvorotkom. I ovde je takva statistika, ali se intenzivno radi na podsticaju rađanja.

„ Ja se nadam da će ovaj primjer motivisati i ostale žene da rađaju. Nama trebaju bebe. Bebe su i dalje u modi, ja se nadam“, kaže dr Dragan Milošević, načelnik Službe ginekologije i akušerstva

Ova slika iz šabačkog porodilišta nada je za sve žene koje nisu uspjele da postanu majke u godinama koje su optimalne za rađanje. Biloški sat sporije kuca i na strani je novog života.

(B92)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender