18. 05. 2021.
Potrovana riba u Križevici i Drini

Potrovana riba u Križevici i Drini

Potrovana riba u Križevici i Drini

Nepoznata otpadna materija izlivena je u rijeku Križevicu, pritoku Drine, koja protiče kroz Bratunac i Srebrenicu, zbog čega je izazvan veliki pomor ribe u tim rijekama.

Pričinjena je ogromna šteta jer je potrovana sva riba u dužini od nekoliko kilometara u obje rijeke, zbog čega u Podrinju strahuju od ekološke katastrofe. Neobičnu boju Križevice, ali i Drine, prvi su u nedjelju primijetili ribolovci, koji su odmah o tome obavijestili policiju i ekološku inspekciju.

Predsjednik Sportsko-ribolovačkog društva (SRD) “Drina” iz Bratunca Radislav Jovanović kaže da su na rijeci Drini nadomak Bratunca prvo opazili vodu tamnožućkaste boje. Kada su detaljno pregledali teren, primijetili su dosta uginule ribe u toj masnoj i prljavoj vodi.

– U taj dio Drine, gdje smo našli uginulu ribu, ulijeva se rijeka Križevica, koja ide iz Srebrenice i prolazi kroz Bratunac. Tragom uginule ribe išli smo uzvodno ka Srebrenici i utvrdili da prljavština odatle dolazi u rijeku – priča Jovanović.

On kaže da su uzeli uzorke prljave vode i ribe i da sada čekaju rezultate analize.

– Uz rijeku Križevicu nalaze se četiri privredna subjekta iz Srebrenice. Ne bismo nikoga da sumnjičimo za ovaj pomor ribe dok ne dođu konačni rezultati analize, ali neko mora biti odgovoran i kažnjen za to – dodaje Jovanović.

On ističe da su o cijelom ovom slučaju obaviješteni i nadležno tužilaštvo i policija.

– Zbog pomora ribe podnijeli smo i krivičnu prijavu protiv N.N. lica, dok se ne utvrdi ko je zaista odgovoran za to – dodao je Jovanović.

Ekološki inspektor opštine Bratunac Nevenka Majstorović potvrdila je da su zatekli veće količine uginule ribe na obali Križevice. Kaže da je po rubu rijeke bila zelenkasto-plava masa srebrenkastog sjaja.

– Zajedno sa ljudima iz SRD “Drina” obišli smo sve prilaze duž toka rijeke Križevice, do Fabrike za pocinčavanje na teritoriji opštine Srebrenica, jer smo željeli da utvrdimo izvor tih otrovnih materija. Nažalost, nismo uspjeli utvrditi odakle dolaze te materije – objašnjava Majstorovićeva.

Ističe da su uzeli sve uzorke vode i uginule ribe koje će danas poslati na analizu u Veterinarski institut “Dr Vaso Butozan” u Banjaluku. O pomoru ribe obaviješten je i ekološki inspektor opštine Srebrenica Ilijaz Begić, koji je, kaže, obavio detaljnu kontrolu terena.

– Na toku rijeke Križevice u Srebrenici nisam uspio pronaći nijednu uginulu ribu. Posjetio sam sve privredne subjekte uz Križevicu i nijedan od njih nema čime da zagadi rijeku – tvrdi Begić.

Dodaje da se uz tu rijeku nalaze hladnjače, nova fabrika za preradu krompira koja još nije počela proizvodnju, firme “Prevent” i “11. mart” koje se bave topljenjem aluminijuma, te Fabrika za pocinčavanje, koja je proteklog vikenda radila smanjenim kapacitetom.

Ribočuvar

Ribočuvar Branko Filipović ističe da je izlijevanje otpadnih materija pričinilo veliku štetu rijeci Križevici, koja je bila obogaćena ribljim fondom. On je kazao da je ova rijeka već bila na udaru nesavjesnih građana.

– Pomor ribe zbog ispuštanja otrovnih materija iz nekih proizvodnih pogona na području Srebrenice desio se već nekoliko puta u posljednjih desetak godina. Nanesena je velika šteta ribljem fondu u Križevici, ali i Drini – tvrdi Filipović.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender