16. 05. 2021.
Znate li gdje počinje/završava kineski zid?

Znate li gdje počinje/završava kineski zid?

Znate li gdje počinje/završava kineski zid?

Kineski zid, jedno od sedam svjetskih čuda, najveće je drevno vojno utvrđenje u svijetu čija je izgradnja najduže trajala.
Veliki zid ste vidjeli u filmovima, reklamama, serijama, ali vjerojatno niste ni zamišljali da jedan njegov kraj završava u – moru! U mjestu Laolongtou, naime, Kineski zid ulazi u Bohai more. To mjesto se još i naziva “Glava starog zmaja”, jer podsjeća na zmaja koji pije vodu.

kineski zid 2

Veliki kineski zid nazvan je još i „najduže groblje na svijetu“, jer je mnogo ljudi umrlo u njegovoj gradnji, navodno koštala je života više od milion ljudi.
Kineski je zid 1987. godine upisan na UNESCO-v popis svjetske baštine u Aziji i Okeaniji, a 2007. je izabran među sedam svjetskih čuda.
Kineski zid je jedna od najpoznatijih građevina i  moramo da vas razočaramo: građevina se ne vidi sa Mjeseca, iako mnogi u to vjeruju!

kineski zid iz svemira

Poslijednja cigla u zidu

Postoji mnogo legendi o zidanju Đinguanskog pasa, a vjerovatno je najzanimljivija ona o radniku po imenu Đi Kajšan. Vrsni matematičar, bio je proračunao da bi za gradnju prolaza koji će biti nazvan Prolaz ispod nebesa biti potrebno tačno 99 999 cigala. Njegov nadzornik nije mu povjerovao. Ako bude ugrađena samo jedna cigla više — zaprijetio je – svi radnici biće osuđeni na tri godine robije kao kaznu. Kada je izgradnja završena, jedna cigla ostala je višak. Nadzornik je taman htio da sprovede kaznu u djelo, kada mu je Đi Kajšan objasnio da će se cijela konstrukcija srušiti ukoliko ta cigla bude pomjerena. Tako ona i danas stoji na zidu zvonika.

kineski zid zadnja cigla

Kineski zid je simbol nacionalnog jedinstva i najveća kineska turistička atrakcija.

Preko 10 miliona turista posjeti Kineski zid svake godine.

Zidu prijeti opasnost od erozije, ali i ljudskog faktora.

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender