15. 05. 2021.

Čavić: Referendum nije u sporu sa Ustavom BiH

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić prenio je danas šefu Misije OBES-a u BiH Džonatanu Muru da u referendumskom pitanju, kada je riječ o Danu Republike, nema elemenata koji su sporni sa Ustavom BiH.

“Pitanje je usmjereno isključivo na datum i praznik, a ne na bilo kakvu klasifikaciju ili statusna pitanja Ustavnog suda BiH”, rekao je Čavić novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa Murom.

Čavić je rekao da je na sastanku bilo riječi i o pitanju relevantnosti popisa stanovništva u BiH, te da je Mura upoznao da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila zakon kojim će se utvrditi metodologija i konačni popisni rezultati Srpske.

On kaže da je sa Murom razgovarao i o pitanju jezika u školama u Republici Srpskoj i odbijanju bošnjačke djece da učestvuju u nastavi, istakavši da postoji ustavni okvir u kojem treba tražiti rješenje.

“Ta tema je stavljena u politički kontekst i napravila problem za koji treba tražiti rješenje. Neprihvtaljivo je da djeca po bilo kom osnovu ne izvršavaju ustavnu obavezu, a to je da svako ima pravo na osnovno obrazovanje”, rekao je Čavić.

Tokom razgovora o predstojećim lokalnim izborima u BiH, Čavić i Mur su izrazili očekivanje da će oni biti održani u okviru normi koje uvažava i primjenjuje OEBS.

Predsjednik NDP-a ukazao je na potrebu da predstojeće izbore nadgledaju nezavisna tijela i da više misija prate izbore u BiH.

“Posebno sam sugerisao članovima OEBS-a da obrate pažnju na unos podataka iz zapisnika gradskih i opštinskih izbornih komisija sa biračkih mjesta u server Centralne izborne komisije, jer tu ima najviše prostora za razne mahinacije”, rekao je Čavić.

Kada je riječ o referendumu o Danu Republike, Mur je rekao da je referendum demokratski mehanizam, ali da se moraju poštovati i sudske odluke.

On je naveo da referendum nije konkretna nadležnost Misije OEBS-a.

Mur je rekao da će OEBS raditi monitoring u BiH tokom izbora, te da će koncentrisati svoje snage zajedno sa međunarodnim partnerima u određenim opštinama i gradovima.

“Lokalni izbori su važni, jer je to mogućnost za narod da demokratskim putem pokaže svoje interese”, rekao je Mur i dodao da je OEBS-u, kao neutralnoj misiji, važno da sa svim stranačkim liderima razgovara o svim važnim temama.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender