09. 05. 2021.
Ivanić, Bosić i Šarović odbili Dodikov luksuz

Ivanić, Bosić i Šarović odbili Dodikov luksuz

Ivanić, Bosić i Šarović odbili Dodikov luksuz

Niko od funkcionera iz Republike Srpske u institucijama BiH još se nije uselio u zgradu koja je za njih sagrađena u Istočnom Sarajevu i plaćena čak 26 miliona maraka.

Vlada Republike Srpske kupila je ovu zgradu s obrazloženjem da će u njoj biti smješteni predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH. Plaćena je oko 27 miliona, a više od tri miliona uloženo je u uređenje i opremanje tako da je poreske obveznike iz Republike Srpske objekat koštao nešto više od 30 miliona maraka.

Odlukom Vlade, sobe, apartmane, sale za sastanke mogu koristiti svi zvaničnici iz Republike Srpske u državnim institucijama, ali i zaposleni u njihovim kabinetima s tim da prvo moraju potpisati ugovor.

006

Odlučeno je i da smještaj plaćaju oni koji se ne finansiraju iz budžeta Republike Srpske. To se odnosi na Mladena Ivanića, srpskog člana Predsjedništva BiH, ministre u SM BiH Mirka Šarovića, Igora Crnatka i Dragana Mektića, zatim zamjenike ministra u Savjetu ministara BiH koji su iz Republike Srpske, delegate Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske.

Pravo na besplatan smještaj imaju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i svi članovi Vlade Republike Srpske.

Vlada je donijela odluku da se sobe i apartmani iznajmljuju po cijeni od 300 maraka mjesečno za sobu, 475 za apartman, a za lux apartman i kabinet treba platiti 1.200 maraka mjesečno.

Poltičari iz SzP ranije su najavili da oni demonstrativno neće koristiti velelepni objekat, ali se preseljenje zakomplikovalo i za funkcionere koalicije okupljene oko SNSD-a.

005

Poslanica SNSD Dušanka Majkić kaže da je problem u tome što Parlamentarna skupština BiH, koja plaća smeštaj parlamentarcima, i Vlada Republike Srpske, kao vlasnik zgrade, nisu dogovorili način plaćanja.

“Praksa je da PS BiH raspiše javni tender za smeštaj parlamentaraca. Među hotelima koji prođu na tenderu biram gde ću da budem smeštena. Ne znam kako će sada da reše situciju”, kaže Majkićeva.

Budu li se funkcioneri useljavali tenderom, Vlada Republike Srpske bi mogla još da pričeka sa naplatom smeštaja. Kako saznajemo, PS BiH je krajem 2014. ili početkom 2015. već raspisala tender za smeštaj parlamentaraca, i to na period od dvije godine.

004

Da stvar bude apsurdnija, sekretar Predstavničkog vijeća BiH Marin Vukoje kaže da ga niko nije obavijestio ni da je zgrada u Istočnom Sarajevu sagrađena.

Međutim, direktor Službe za zajedničke poslove Vlade Republike Srpske Goran Maričić tvrdi da je dopis blagovremeno poslat sekretarijatima za oba parlamentarna doma i člana Predsedništva BiH iz Republike Srpske.

“Oni traže formalni način da se potpišu ugovori, kako bi počeli da koriste objekat. Da li je to tender, ili neki drugi način, ostaje da se vidi. Trenutno niko nije u stalnom korištenju”, kaže Maričić.

(BN)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender