18. 05. 2021.
Kako je Azra Fiola prevarila korisnike Facebooka

Kako je Azra Fiola prevarila korisnike Facebooka

Kako je Azra Fiola prevarila korisnike Facebooka

Prevarantica iz Sarajeva, 39-godišnja Azra Obuća ili kako se voljela predstavljati svojim žrtvama Azra Fiola ostaje u pritvoru još dva mjeseca.

Odluka je to Opštinskog suda u Sarajevu u kojoj se navodi da pritvor može trajati do 13. septembra ili do nove odluke suda. Istovremeno, sud je potvrdio i optužnicu koju je sarajevsko Kantonalno tužilaštvo podiglo protiv Azre Obuća kojom je terete za lažno predstavljanje i za prevare.“Žena vjetar”, kako su je mediji prozvali zbog načina na koji bi “tako lako opuhala novčanike lakovjernih građana”, prije nekih 16 godina konstantno je punila medijski prostor. Tokom 2010. osuđena je na dvije uslovne kazne, i nekoliko godina za nju se nije čulo. I taman kada su je počeli zaboravljati, Azra Obuća se ponovo pojavila.

Ovaj put kao lažna spisateljica, šefica Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i zaposlenica Kancelarije predsjednika FBiH.Azra je inače po zanimanju profesor književnosti i trenutno je nezaposlena, navodi se u optužnici. Među njenim žrtvama našla se između ostalog i žena iz Zenice (identitet poznat redakciji) koja je za Faktor pojasnila da je Azra pisala blog, te da je upoznala preko društvenih mreža.„Bile smo prijateljice na Facebooku.

Pratila sam Azrin rad i sviđali su mi se njeni članci. Osoba pod imenom Azra Fiola je, moram priznati, mudro nasamarila mene i moju drugaricu. Obratila mi se 22. maja za hitnu pomoć s molbom da budem sponzor za njenu knjigu, tvrdeći da joj do 23. maja do 10 sati ujutro treba 500 KM. Toliko joj nisam mogla dati, a sažalila sam se nad njom i odlučila sam da pitam na raznim forumima da li bi neko učestvovao u takvoj vrsti akcije kako bi Azra Fiola mogla ispuniti svoj kvazisan“, priča nam ova žena.

Na taj poziv odazvali su se mnogi. Tek tad počinje čitava drama.„Svim osobama koje su pisale ja sam proslijedila Azrin kontakt, njen Facebook profil preko kojeg je ona uplatu novca dogovarala. Nakon što sam vidjela da joj je jedna žena odlučila uplatiti puni iznos odmah sam reagovala i rekla da je novac skupljen. Na moje pitanja Azri koliko je novca skupila rekla mi je “pa koliko mi je trebalo”. Zatim sam joj rekla da joj je i moja drugarica poslala 40 eura i na pitanje šta je s tim, ona je rekla da će to ići na promociju knjige.

Kada je sve skupila, već 23. maja je više nije bilo na društvenim mrežama“, priča oštećena. Ona je kasnije danima pokušavala stupiti sa Azrom u kontakt, ali joj se više nikada nije javila. Kada su i ostali shvatili da su prevareni, takođe su je tražili, ali Azri se izgubio svaki trag.

Neke od njenih žrtava odlučili su je prijaviti, dok su drugi pak odlučili šutiti, stideći se da su prevareni.Oni upućeniji u sve ovo kažu da za Azru niko i ništa nije sveto, te da je prevarila čak i svog momka i njegovu porodicu. Iako se pretpostavlja da je krug prevarenih mnogo veći, Azra Obuća je konkretno optužena da je u prošloj i ovoj godini prevarila šest osoba. Način na koji je varala i priče koje je “prodavala” žrtvama su zaista nevjerovatni.Lažna šefica OSA-e je Dž.G. ponudila mjesto informatičara-administratora na prikupljanju sigurnosnih informacija i podataka u OSA-i on joj je na ime zaposlenja dao 4.000 KM.

Ona je otišla tako daleko da je organizovala i lažne sastanke na kojima su bile prisutne E.P., te još jedna osoba, kojima je takođe obećavan posao i posebna tajna obuka. On je, kao i ostale Azrine žrtve, potpisao lažno sačinjen Ugovor o radu na neodređeno vrijeme u OSA-i, na kojem je elektronski obrađena fotografija zaglavlja koju ne koristi OSA.Među prevarenima je i A.Č., koja je ostala kratka za oko 5.955 KM. Ona je prvo Azri dala 4.000 KM za posao pravnice u Vrhovnom sudu FBiH, da bi je optužena pozvala da dođe na sastanak koji je organizovala u jednoj prostoriji za koju je tvrdila da se radi o tajnoj lokaciji OSA-e.

Oštećenoj je potom ponudila posao u OSA-i, govoreći joj da su vršene opsežne provjere kako nje tako i članova njene porodice, te da niko izuzev njenog supruga ne smije znati gdje je zaposlena, te da je plaća za radno mjesto koje će obavljati 3.000 KM. Nevjerovatno je da joj je A.Č. povjerovala, koja je po njenim uputstvima čak izvadila i ljekarsko uvjerenje i predala ga E.P. kao navodnoj kolegici. Čak ju je ubijedila da zbog opisa posla ne smije imati svoj iPhone, te se ponudila da ga ona kupi tvrdeći da će joj ga platiti u dvije rate.

Oštećena joj je također dala i po 200 KM za izradu navodne akreditacije, te za navodno liječenje.Nešto slično se desilo i E.P., koja je za zaposlenje u šalter sali Opštine Novo Sarajevo takođe dala 4.000 KM. Na lažnom sastanku ponudila joj je posao u OSA-i, platu od 2.000 KM, te 92 KM za prevoz. Ona joj je za navodno liječenje njene majke dala joj je 560 maraka.Azra Obuća je od marta do aprila ove godine iskoristila prijateljstvo sa E.N., kojeg je upoznala na FB i prevarila ga je za 500 maraka, te S.S. kojoj je obećala da će je posredstvom sestre E.P. zaposliti u Domu zdravlja Ilidža. Za tu uslugu je tražila 1.000 KM.

U decembru prošle godine E.Dž., nezaposlenoj profesorici engleskog i nastavnici bosanskog jezika, lažno se predstavila kao zaposlenica Kancelarije predsjednika FBiH i ponudila joj za 1.000 KM zaposlenje u Federalnom ministarstvu obrazovanja.Azra Obuća rođena je 1977. godine u Sarajevu. Presudom Opštinskog suda Sarajevo iz marta 2010. osuđena je na uslovnu kaznu od dvije godine, te 17. augusta 2010. uslovno na četiri godine. U Sarajevu je ponovo uhapšena 26. maja ove godine i od tada se nalazi u pritvoru.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender