18. 05. 2021.
Kamere mobilnih telefona uskoro onesposobljene tokom koncerata

Kamere mobilnih telefona uskoro onesposobljene tokom koncerata

Kamere mobilnih telefona uskoro onesposobljene tokom koncerata

Već poduži period se vode ozbiljne debate u muzičkom svijetu o tome da li era pametnih telefona uništava koncerte ugođaje i atmosferu koja sve do njihove pojave nije bila poznata ljubiteljima koncerata. S jedne strane imamo zabrane snimanja na koncertima, dok s druge strane imamo velike proizvođače muzičke opreme koji su i sami počeli da prave svoje pametne telefone. Sada stiže novost da je jedna od najvećih svjetskih kompanija – Apple – nedavno razvila patent koji onesposobljava kamere na iPhone uređajima i nedozvoljava snimanje i fotografisanje na mjestima gdje je to zabranjeno.

Riječ je o infrared emiteru, koji se može postaviti na lokacije na kojima je zabranjeno snimanje i fotografisanje, i on stvara signal koji blokira kamere. U opisu ovog patenta navedeno je sljedeće: “Uređaj ne može da prikaže fotografije ako primi signal koji onesposobljava kameru. Ako korisnik pokuša da uključi kameru, ekran će se zacrniti, a potom će se pojaviti obavještenje koje govori da je kamera onesposobljena.”

Da li era pametnih telefona uništava koncerte?

Ipak, za sada govorimo samo o patentu, tako da i dalje nije poznato da li će Apple ikada primijeniti tu tehnologiju. Ono što možemo da makar i pretpostavimo jeste izreka koja kaže “gdje ima dima, ima i vatre”. U aprilu je već bilo riječi o tome da je Apple dobio odobrenje za platformu koja bi automatski cenzurisala pjesme na iTunes-u ili iPhone-u, ali od toga zasad nema ni traga ni glasa.

(mojKontakt/nocturnemagazine.net)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender