06. 05. 2021.
Kubanske vakcine stigle u BiH: Prva isporuka dovoljna za 20 pacijenata!

Kubanske vakcine stigle u BiH: Prva isporuka dovoljna za 20 pacijenata!

Kubanske vakcine stigle u BiH: Prva isporuka dovoljna za 20 pacijenata!

U BiH je iz Havane stigla prva isporuka vakcine “cimavaks” koja se koristi za liječenje pacijenata sa karcinomom pluća u poodmakoj fazi.

To su potvrdili u farmaceutskom preduzeću “Imuno farm”, koje je dobilo rješenje o registraciji ovog lijeka, odnosno pravo na njegov uvoz i prometovanje u BiH.

Prije desetak dana sa Kube su uvezene količine “cimavaksa” dovoljne za 20 pacijenata, koje će najdalje za mjesec i po biti dostupne oboljelima, piše “Euro Blic”.

“Da bi se to desilo, vakcina mora proći kontrolu kvaliteta uvoza prve serije lijeka. Kontrola koju radi laboratorija Agencije za lijekove i medicinska sredstva (ALM) BiH, mora da bude završena najdalje za 60 dana. Dakle, u tom roku prva količina može biti isporučena medicinskim ustanovama”, naglašava vlasnik i direktor “Imuno farma” dr Aleksandrar Fulurija.

Dodaje da će “cimavaks” biti distribuisan samo bolnicama, te da je Fond zdravstvenog osiguranja RS pokazao zainteresovanost da plati vakcinu za 20 pacijenata”.

“Dogovoreno je da ta količina bude tri puta jeftinija od komercijalne cijene. Vakcine dolaze direktno od proizvođača – Centra za molekularnu imunologiju sa Havane”, ističe dr Fulurija.

Kako saznaje EuroBlic, za “cimavaks” su posebno zainteresovani u Univerzitetskom Kliničkom centru RS i Kliničkom centru Tuzla, u kojima će se, najvjerovatnije, i naći prve vakcine.

U ALM su potvrdili da su dali dozvolu da “cimavaks” može da bude stavljen u promet u BiH.

“Zaključili smo da lijek zadovoljava postavljene kriterijume u pogledu kvaliteta, efikanosti i bezbjednosti, odnosno da je odnos korist/rizik pozitivan. “Cimavaks” je namijenjen liječenju odraslih pacijenata koji imaju nesitnoćelijski karcion pluća. Rioječ je o pacijentima koji su prošli prvu lijiju liječenja prema standardnom hemioterapijskom protokolu baziranom na jedinjenjima platine, sa objektivnim kliničkim odgovorom ili stabilnom bolešću”, kaže direktor ALM dr Aleksandar Zolak.

Da situacija u ovom poledu nije nimalo bezazlena, potvrđuju i zvanične statistike prema kojima samo u RS godišnje bude otkriveno 720 slučajeva malignih tumora dušnika, bronha i pluća, dok tokom godine od karciona umru čak 653 osobe.

(Mondo)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender