06. 05. 2021.
Njega cvijeća u ljetnom periodu

Njega cvijeća u ljetnom periodu

Njega cvijeća u ljetnom periodu

Ljeto je vrijeme kada i sobno cvijeće iziskuje posebnu njegu i pažnju. Bez obzira da li vam stoji na balkonu, prozoru ili ste odlučili da ga od visokih temperatura sklonite u unutrašnjost doma, morate znati kako da postupate s njim i u ljetnim mjesecima, kako ne bi uvenulo i osušilo se.

Zalivanje: Veoma je važno da svoje sobne biljke zalivate u tačnim vremenskim razmacima, uvijek u isto doba dana. Ljeti tek po zalasku sunca, kad se zemlja i vazduh rashlade. Zapamtite da više cvijeća u saksijama strada zbog preobilnog nego zbog premalo zalivanja. Svakoj biljci ne odgovara ista količina vode.

Mnoge osjetljive biljke stradaju zbog suve zemlje, a uzgajivači, u želji da to spriječe, zalivaju ih previše, pa im često korijenje sagnjije zbog preobilne vlage. Naglo isparavanje može se donekle spriječiti ako saksije sa sobnim biljem stavite u veće saksije pune treseta, pa zalijevate indirektno, odnosno samo treset.

Važno je biljke prskati:

Većinu sobnog cvijeća treba redovno prskati, i za vrijeme toplih ljetnih dana, biljkama će dobro doći ova vrsta osvježenja. Tropske biljke, naučene na vlagu tropskih prašuma, morate češće prskati toplom vodom. Isto tako treba redovno prskati kaktuse i ostale sukulente u vrijeme rasta, jer je to u njihovoj dalekoj domovini vrijeme kiša. Prskati treba uvijek prije podne, osim u izgrađenom cvjetnom prozoru. Veće otporne biljke možemo staviti u kadu i oprati ih tušem. A sve sobne biljke možete ljeti iznijeti na toplu ljetnu kišu. U vrijeme cvatnje biljke ne treba prskati, kako se ne bi oštetio cvijet. Nekim sobnim biljkama, kao afričkim ljubičicama, gloksinijama, begonijama ne treba kvasiti lišće jer dobije mrlje, pa biljke izgledaju bolesno i neugledno.

Zalivanje za vrijeme godišnjeg odmora: Još jedan problem muči sve ljubitelje sobnog cvijeća, a to je zalivanje biljaka za vrijeme godišnjeg odmora. Za nekoliko dana možete vašim sobnim biljkama obezbijediti potrebnu vlagu tako što ćete ih staviti u kadu u koju ćete pustiti malo vode. Biljke složite tako da do njih ne dopire sunce, ako kupatilo ima prozor na sunčanoj strani.

Možete i prije odlaska cvijeće zaliti, a onda zemlju u saksiji pokriti vlažnom mahovinom ili saksiju sa već zalivenim cvijećem staviti u veću punu vlažne mahovine ili treseta.

Biljkama sa slabim korijenom, sa dlačicama ili bodljikama, kao što su kaktusi i ostali sukulenti, ne treba toliko vode, premda ih ljeti morate obilnije zalivati nego zimi. Neke sobne biljke, kao kala, filadendron, adiantum, kokosova palma, traže da im u podlošku stalno stoji voda.

Dohranjivanje:

Uz redovno zalivanje, biljke traže i dohranu. Osim kupovnih sredstava za tu namjenu postoje i neka koja se nađu u svakom domaćinstvu.

Dohranjujte svoje sobne biljke ohlađenom vodom u kojoj se kuvalo povrće ili sukrvicom koju ispušta odmrznuto meso.

Kada primijetite da su se listovi vašeg fikusa počeli sušiti, u saksiju sa zemljom stavite jedno bjelance. i mlijeko je dobra hrana za vaše biljke! Jednom mjesečno sipajte čašu mlijeka u svaku posudu u kojoj uzgajate cvijeće. Za cvijeće koje je počelo venuti dobra energetska injekcija biće blago zašećerena voda.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender