05. 05. 2021.
Prijavio banku policiji ”jer ga stalno zove”

Prijavio banku policiji ”jer ga stalno zove”

Prijavio banku policiji ”jer ga stalno zove”

 Univerzitetski profesor iz Čačka Saša Obradović (50) zbog telefonskog uznemiravanja prijavio je policiji banku iz koje ga svakodnevno zovu, jer on 40 dana kasni sa otplatom rate za stambeni kredit.

Obradović se zbog uznemiravanja, prijetnji, zelenašenja i, kako kaže, straha za svoju bezbjednost, pozvao na Ustav, Zakon o obligacionom pravu, Krivični zakonik i Zakon o zaštiti potrošača, kao i na odredbe Ugovora o stambenom kreditu, po kome banka nema pravo da ga telefonskim putem proganja, da mu prijeti i uznemirava ga, već treba da primijeni instrumente obezbjeđenja, kako je i u ugovoru navedeno, prenosi “Alo!”.

Prema tom ugovoru, banka klijenta može pisanim putem da opomene zbog neplaćanja rate, a poslije 90 dana kašnjena da aktivira hipoteku. Zajmodavac je, međutim, unajmio NN lica, svojevrsne utjerivače dugova, s kojima telefonski razgovori nisu nimalo prijatni, dodaje beogradski list. Profesor je dva puta banci poslao pisano obavještenje u kojem traži da telefonsko uznemiravanje prestane, pozivajući se na srpske zakone, ali su se iz banke oglušili o njegove zahtjeve.

On ih je, navodno, podsjetio i na odredbe ugovora o kreditu, „da neće protivzakonito preuzeti ulogu ‘utjerivača duga’, primjenjujući nasrtvljivu i agresivnu poslovnu politiku telefonskog uznemiravanja, prijetnji i pokušaja utjerivanja duga, u cilju naplate mjesečnog anuiteta, već će putem pisane korespondencije primijeniti instrumente naplate svojih potraživanja“.

“NN lica koja se predstavljaju kao saradnici banke, kontinuirano me uznemiravaju, prijete mi na različite načine i izazivaju strah za ličnu bezbjednost i bezbjednost moje porodice. Pozivaju me kontinuirano, svaka dva dana, čak i subotom. Nekada i po tri puta dnevno, čak i uveče, kao i uvijek s različitih brojeva mobilnih telefona. Obratio sam se MUP-u, zaštitniku građana i povjereniku za informacije od javnog značaja, a najevjerovatnije ću i pravosuđu. Jednostavno, ti utjerivači dugova iz banke su nepodnošljivi, međutim, država Srbija nikad do sada to nije pokušala da riješi”, kaže Obradović.

(Alo/Atv)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender