06. 05. 2021.
Rambo Amadeus dobio bitku za autorska prava

Rambo Amadeus dobio bitku za autorska prava

Rambo Amadeus dobio bitku za autorska prava

Tin Drum Music, vodeći muzički izdavač i zastupnik autora u Srbiji i regionu, prije skoro dvije pune godine pokrenuo je parnicu radi neovlašćenog korišćenja djela autora Antonija Pušića (Rambo Amadeus) na internet stranici YouTube.

Privredni sud u Beogradu je prošle nedjelje donio presudu prema kojoj je izdavačka kuća Film Danas, nekadašnja Komuna, kršila autorska prava Antonija Pušiča (poznatijeg kao Rambo Amadeus) tako što je na svoj Youtube kanal neovlašćeno postavljala njegove pjesme.

U obrazloženju presude se navodi kako od Antonija Pušića nisu dobili saglasnost da pjesme postave na internet.

Naime, ranijim, isključivo usmenim, dogovorima koje je tadašnja Komuna, kao diskograf, imala sa Rambom, ta oblast nije pokrivena budući da Youtube tada nije postojao pa saglasnost za taj vid korišćenja autorskih djela niti nije mogla biti data.

Autorska prava su imovina kao i svaka druga. Drago mi je da je zakon u toj oblasti napokon postao jasan i nedvosmislen, i da napokon štiti autora i njegovo djelo”, izjavio je Rambo Amadeus povodom ove presude.

U eri digitalnih komunikacija i sve većeg korišćenja interneta za slušanje muzike, važno je da je sud prepoznao potrebu da zaštiti autore od neovlašćene eksploatacije njihovih djela, navodi kompanija Tin Drum Music u javnom saopštenju.

Tin Drum Music ne sumnja da će ova presuda podstaći mnoge autore da iskoriste svoje zakonsko pravo i zahtijevaju da se njihova djela koja su neovlašćeno postavljena na YouTube i druge digitalne kanale uklone, a da oni dobiju adekvatnu naknadu za neautorizovano korišćenje.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender