17. 05. 2021.
Savladajte mučninu na putu

Savladajte mučninu na putu

Savladajte mučninu na putu

Bolest kretanja – kinetoza, stvara neprijatne tegobe, i mnogima pokvari putovanje, ali ne predstavlja dugoročan problem, niti ostavlja trajne posljedice. Javlja se kao posljedica velikog broja nadražaja kojima je organizam izložen prilikom vožnje automobilom, vozom, avionom…

Simptomi su vrtoglavica, slabost, hladan znoj, bljedilo, glavobolja, mučnina i povraćanje. Mada je bolest kretanja neprijatna i naporna, nije ozbiljna i može da se spriječi:

1. Gledajte daleko ispred sebe u neku udaljenu tačku na horizontu. Odrasle osobe treba da se voze na prednjem sedištu.

2. Nemojte čitati i igrati video-igrice tokom vožnje, a takođe ne puštajte ni filmove.

3. Neophodno je da vožnja bude što udobnija bez naglog kočenja. Pravite pauze – idealno je da na svakih dva do tri sata napravite pauzu od oko barem 15 minuta.

4. Ne krećite na put praznog stomaka, malo suvog keksa, ili pola banane biće dovoljni.

5. Izbegavajte jaku, masnu hranu i gazirane napitke prije putovanja.

6. Nemojte pušiti u autu. Unutrašnjost automobila treba da bude provjetrena. Izbjegavajte osvježivače vazduha jakih mirisa.

7. Obezbjedite svjež vazduh. Djetetu će biti bolje ako je prozor otvoren, a treba izbjeći mirise hrane u kolima. Kvalitetna klima takođe pomaže, ali ni hlađenje ne smije biti prejako.

8. Nemojte se pretjerano nalivati vodom. Ovo je važno i za djecu. Neka piju vodu češće, ali pomalo. Treba izbjegavati gazirana pića.

9. U apotekama možete naći ljekove koji pomažu da se problem mučnine tokom putovanja ublaži ili spreči.

10. Neki prirodni “ljekovi” takođe mogu da pomognu. Jedan od njih je čaj od đumbira koji treba piti dva sata prije putovanja. Postoje i druge čajne mešavine koje mogu da smire želudac.

(novosti)

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender