17. 05. 2021.
“Tači sipa so na žive rane”

“Tači sipa so na žive rane”

“Tači sipa so na žive rane”

Porodice Srba koji su ubijeni 1999. godine u Starom Gracku kod Lipljana smatraju da se Hašim Tači, predsjednik samoproglašenog Kosova, koji je danas položio cvijeće na spomen-ploču stradalima u ovom selu, takvim gestom nasmijao u lice porodicama stradalih i svim ljudima koji se bave istragama zločina počinjenih nad Srbima.

Sonja Živić, supruga jednog od ubijenih žetelaca, rekla je Srni da je današnji dolazak Tačija u Staro Gracko “sipanje soli na žive rane”.

Predsjednik sela Staro Gracko Zoran Ćirković kaže da je Tačijev savjetnik sinoć više od dva sata pokušavao da ubijedi porodice stradalih žetelaca da prime Tačija.

“Porodice su, zajedno sa mnom, odbile da prime Tačija i njegove saradnike. Rekli smo mu da nije trenutak i da sve dok se ne pronađu naredbodavci i odgovorni za najveći zločin počinjen nad Srbima na Kosmetu, Tači nije dobrodošao u Staro Gracko”, kaže Ćirković.

Prema njegovim riječima, Tačijev pokušaj da polaganjem cvijeća spere savjest samo je dodatno unio nemir i razočarenje kod preostalih oko 200 Srba u ovom selu.

“Sinoć smo dobili informaciju da je Tači u noći kada se dogodio zločin, kada je ubijeno 14 žetelaca, boravio u našem selu u pratnji /tadašnjeg šefa UNMIK-a/ Bernara Kušnera”, dodao je Ćirković.

U ovom selu je do jula 1999. godine u oko 200 domaćinstava živjelo oko 500 Srba, a danas ih je ostalo oko 200 u svega 40 domaćinstava.

Na njivama u selu Staro Gracko 23. jula 1999. godine iz zasjede je ubijeno 14 Srba, a najmlađi od njih imao je sedamnaest godina.

Ubijeni su Milovan Jovanović, Jovica i Rade Živić, Andrija Odalović, Slobodan, Mile, Novica i Momir Janićijević, Stanimir i Boško Dekić, Saša i LJubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepsić.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender