16. 05. 2021.
Ubijen Pavel Šeremet, novinar ukrajinske Pravde kritičar Vladimira Putina

Ubijen Pavel Šeremet, novinar ukrajinske Pravde kritičar Vladimira Putina

Ubijen Pavel Šeremet, novinar ukrajinske Pravde kritičar Vladimira Putina

Najčitanija online publikacija u zemlji ukrajinska Pravda u srijedu je objavila da je njihov ugledni novinar Pavel Sheremet (44) poginuo u eksploziji dok je ulazio u automobil kako bi se odvezao na posao.

Istaknuti ukrajinski novinar ubijen je u eksploziji automobila u glavnom gradu Kijevu u jutarnjim satima.

Dodaje se da je automobil bio u vlasništvu glavnog i odgovornog urednika Pravde.

Šeremet, koji je rođen u Bjelorusiji, prethodno je bio ”trn u oku” bjeloruskih i ruskih zvaničnika prije nego što je preselio u Ukrajinu, zbog, kako je rekao, manje prepreka za nezavisno izvještavanje, navodi AP.

Novinar i kritičar Vladimira Putina, Pavel Šeremet ubijen je nakon što je vozilo u koje je ušao eksplodiralo. Sheremet je pokušao pokrenuti automobil, u vlasništvu njegovog poslodavca (novine Ukrainskaya Pravda), no pri pokretanju aktivirala se autobomba.

Ukrajinski državni tužitelj potvrdio je kako se radi o ubistvu te kako je bomba montirana na automobil.

“Nema sumnje kako je eksplozija izazvana eksplozivnim uređajem koji je postavljen pod automobil. Radilo se ili o vremenski tempiranoj bombi, ili o bombi koja se aktivira na daljinu”, rekao je Anton Gerashchenko, ukrajinski parlamentarac i pomoćnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova za 112 Ukraine, javlja RT.

Do eksplozije je došlo u 7:45 sati, a vozilo je uništeno do neprepoznatljivosti.

Vozilo je pripadalo vlasnici i glavnoj urednici medija Ukrajinska Pravda, Alyoni Prituli. Ona se nije nalazila u automobilu za vrijeme eksplozije.

Ukrajinski predsjednik Petro Poroshenko izrazio je saučešće povodom napada te kazao kako je šokiran. Istaknuo je i da je lično poznavao stradalog novinara.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender