16. 05. 2021.
Umjetnička kolonija “Pliva 2016” počinje 25. jula

Umjetnička kolonija “Pliva 2016” počinje 25. jula

Umjetnička kolonija “Pliva 2016” počinje 25. jula

Međunarodna umjetnička kolonija “Pliva 2016”, šestu godinu zaredom na jedinstvenoj lokaciji izvora Plive u blizini Šipova, od 25. jula do 3. avgusta tekuće godine biće stjecište eminentnih stvaralaca iz oblasti likovne umjetnosti.

Po izboru selektora kolonije, akademika Milivoja Unkovića, u ovogodišnjem sazivu učestvovaće: Daniela Fulgosi, Ranka Lučić-Janković, Balša Rajčević, Bisenija Tereščenko, Sara Nikolić, Radmila Lizdek, Aleksandar Cvetković, Naod Zorić, Jana Kuvalja, Risto Antunović, Danica Basta i Maja Obradović, dok će, kao i do sada, učestvovati i sam Unković.

Tokom desetodnevnog boravka umjetnici će stvarati u objektima arhitektonskog kompleksa “Fly Fishing” centra na ekološki čistim izvorima rijeke Plive.

“‘Fly Fishing’ centar ima zaista idealne uslove za boravak umjetnika, ateljejski prostor i sve što je neophodno. To je jedna stvar. Druga stvar je ona što je vrlo bitno, a to je stvaranje međunarodne kolekcije umjetničkih djela, zbog čega vjerujem da će ova kolonija imati dugotrajan proces”, kazao je za “Nezavisne” akademik Unković o značaju kolonije, kojem, prema njegovim riječima, najviše doprinose sama imena učesnika.

“Za svih ovih šest godina na koloniji učestvali su profesori akademija iz SAD, Velike Britanije, Slovenije, Makedonije, Srbije i drugih zemalja. Radi se o autorima koji po svojim djelima i značaju imaju bitnu ulogu u kulturama naroda iz kojih dolaze, a naravno uvijek se daje prostor i za one mlade koji su tek završili postdiplomske studije i nagovještavaju uspješne karijere”, naveo je Unković, naglasivši da bez obzira na generaciju kojoj pripadaju autori, svojim prethodnim radom i djelima dobijaju “vizu” za Plivu.

Tako je bilo do sada, nastavio je Unković, a tako je i ove godine. Svi gorenavedeni učesnici iza sebe imaju mnoštvo izložbi, međunarodnih priznanja, a neki od njih su i profesori na akademijama širom regiona. Na pitanje da li takve biografije umjetnika stvaraju zahtjevan posao za jednog selektora odgovorio je odrično.

“Ne, kada su u pitanju autori koji svojim djelima potvrđuju vrijednost, svako ko pravi selekciju, odnosno poziva te umjetnike, ima olakšavajuću okolnost”, naglasio je Unković, koji nad kvantitetom uvijek daje prednost kvalitetu.

Broj umjetnika na Plivi nikad nije bio veći od 15, a ove godine njih 13, kao i učesnici iz prethodnih godina neće stvarati na zadate teme, nego će imati slobodu izbora.

“Pošto svi umjetnici, naravno, imaju svoju poetiku koja je i meni kao autoru najdragocjenija – ta vrsta slika i djela koja su za njih najkarakterističnija treba i da ostanu na Plivi”, kazao je akademik, dodajući da će ipak figurativno, kroz prateći program, dati omaž Nikoli Tesli, povodom sto šezdesete godišnjice rođenja.

O ovom naučniku biće prikazani dokumentarni filmovi. Prateći sadržaji Pored uobičajenog stvaralačkog procesa u ateljeu i eksterijeru, u radu kolonije biće i drugih kulturnih sadržaja: srijeda, 27. jula, u 20.30, projekcija dokumentarnih filmova; četvrtak, 28. jula, posjeta Banjaluci, Slatini i Ribniku; petak, 29. jula, 20.30, promocija knjige “Traganje za apsolutnim” Ljilje Ðurić; utorak, 2. avgusta, 19 časova, otvaranje izložbe i svečana večera za umjetnike i goste.

(Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender