18. 05. 2021.
WikiLeaks objavio 300.000 dokumenata sa Erdoganovih servera

WikiLeaks objavio 300.000 dokumenata sa Erdoganovih servera

WikiLeaks objavio 300.000 dokumenata sa Erdoganovih servera

WikiLeaks je objavio blizu 300.000 dokumenata i mailova sa servera koji pripada vladajućoj turskoj partiji AKP, koji se dovode u vezu sa nedavnim propalim vojnim udarom u toj zemlji.

Prije dva dana najavljeno je da će do ovoga doći, a sinoć u 23:00 sata po lokalnom vremenu dokumenti su i pušteni u promet.

“WikiLeaks je ubrzao objavljivanje dokumenata kao odgovor na čistke u Turskoj nakon pokušaja vojnog udara”, navodi se u saopštenju WikiLeaksa, prenosi Russia Today.

Ovo je samo prvi dio u nizu, koji je obuhvaćen iz 762 lokacije na serveru.

Svi objavljeni mailovi su sa domene AKParti.org.tr koji pripada vladajućoj stranci. Mailovi datiraju iz perioda 2010. do 6. jula 2016. godine, odnosno do skoro sedam dana prije neuspjelog puča.

U saopštenju se dodaje i sljedeće: “Verifikovali smo materijal i izvor, i on ni na koji način nije povezan sa pokušajem vojnog udara, niti sa rivalskim partijama ili državama”.

Iz WikiLeaksa je saopšteno da su uoči objavljvivanja dokumenata pretrpjeli i cyber napad, koji je po njihovim navodima imao za cilj spriječavanje objave dokumenata i mailova.

Vlada tvrdi da su svi ti ljudi lojalni svešteniku Fetulahu Gulenu, koji živi u SAD i koji odbacuje optužbe da je organizovao puč. Osim toga, uhapšeno je više od 6.000 pripadnika vojske i oko 9.000 policajaca. Suspendovano je oko 3.000 sudija, podsjeća Bi-Bi-Si.

(N1)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender