18. 05. 2021.
CIK BiH: Danas žrijebanje ovjerenih političkih subjekata

CIK BiH: Danas žrijebanje ovjerenih političkih subjekata

CIK BiH: Danas žrijebanje ovjerenih političkih subjekata

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine organizovaće danas u Sarajevu žrijebanje za utvrđivanje redoslijeda političkih subjekata na glasačkom listiću za Lokalne izbore koji će biti održani 2. oktobra.

Žrijebanje će biti održano u zgradi institucija Bosne i Hercegovine.

Predstavnici ovjerenih političkih stranaka, koalicija, listi nezavisnih kandidata, nezavisni kandidati, akreditovani posmatrači i predstavnici medija moći će prisustvovati žrijebanju.

Centralna izborna komisija je na sjednici održanoj prošle sedmice, na osnovu Izvještaja o izvršenim provjerama kandidatskih listi i kandidata političkih stranaka i koalicija ovjerenih za učešće na Lokalnim izborima 2016. godine, pristupio postupku ovjere onih kandidatskih listi i kandidata koji ispunjavaju zakonom propisane uvjete za ovjeru.

Centralnoj izbornoj komisiji podneseno je 2.280 kandidatskih listi s 30.758 kandidata.

Provjerom je utvrđeno da je validnih 2.105 kandidatskih listi s 22.889 kandidata i toliko ih je CIK i ovjerio, dok je za 175 kandidatskih listi na kojima se nalazi 7.869 kandidata provjerom utvrđeno da sadrže nedostatke, te je dat rok od pet dana za njihovo otklanjanje.

Podsjetimo, juče u 16 časova istekao je rok za otklanjanje nedostataka na kandidatskim listama.

“Nakon isteka ovog roka za otklanjanje nedostataka izvršićemo provjere svih dostavljenih kandidatskih listi kandidata i nakon toga, na jednoj od narednih sjednica, ovjeriti one koji ispunjavaju uslove – i liste i kandidate”, izjavila je portparol CIK-a Maksida Pirić.

Nedostaci na kandidatskim listama koje nisu ovjerene su da predloženi kandidati nisu registrovani birači u izbornoj jedinici za koju se kandiduju, da se isti kandidati nalaze na više kandidatskih listi, da lista sadrži veći broj kandidata od odzvoljenog broja, da su kandidati odustali od kandidature, da lista nije u skladu sa članom Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koji se odnosi na zastupljenost spolova na listi i drugo.

(bhrt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender