15. 05. 2021.

Da li je moguće? Ova “kanta” je brzinski rekorder! (VIDEO)

Razna čuda su moguća, ali potpuno je nevjerovatno da je zaboravljeni električni automobil postane najbrže vozilo ovog tipa, a da je pri tom potpuno legalan za učešće u saobraćaju!

Riječ je “enfildu 8000” potpuno zaboravljenom malom gradskom automobilu, koji je u Britaniji napravljen 70-tih godina prošlog vijeka, tokom velike naftne krize. Jedan primjerak, zaboravljen i zapostavljen posluje poplava prije četiri godine, dopao je šaka Džoniju Smitu, novinaru i restauratoru, koji je odlučio da udahne potpuno nov život neispravnoj “električnoj kanti”.
Vozilo koje je imalo motor sa osam konjskih snaga, sad raspolaže sa preko 800 “konja” iz električnog sistema poslednje generacije koji snagu na zadnje točkove prenosi preko dva elektro-motora. Sa maksimalnim obrtnim momentom od preko 1.600 njutnmetara, ovaj automobilčić je u stanju da 402 metra pređe za 9,86 sekundi, uz prosječnu brzinu od, vjerovali ili ne, 193 km/h!

enfildstat

Glavni izazov je bio kako vozilo dužine 2,8 metara, sa samo 1,7 metara međuosovinskog rastojanja, pripremiti tako da, prije svega, bude bezbjedno, bez korišćenja uobičajenih stabilizatora koji se u trkama ubrzanja koriste kako ogromna sila ne bi prevrnula automobil. Njihovim korišćenjem, naime, “enfild” ne bi mogao da se koristi u saobraćaju, a Smitu je bila želja da rekord obori sa automobilom “za svaki dan”. Ovako, on ima električnu raketu, sa kojom, bez plaćanja ekoloških taksi, može da se vozi centrom Londona! Pogledajte prilog o čudnom elektro-rekorderu:

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender