09. 05. 2021.
Prekršeni zakoni, Srpskoj prijeti višemilionski gubitak!

Prekršeni zakoni, Srpskoj prijeti višemilionski gubitak!

Prekršeni zakoni, Srpskoj prijeti višemilionski gubitak!

Izmjene Zakona o akcizama BiH u parlamentarnu proceduru može uputiti samo Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH /UIO/, a greške u ovoj proceduri mogle bi Srpsku da koštaju desetine miliona KM, upozoravaju zvaničnici iz Republike Srpske.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija istakao je da su prilikom utvrđivanja prijedloga ovog zakona povrijeđene odredbe Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja.

“Upravni odbor UIO BiH mora prethodno usvojiti predložene zakone, a iz akata dostavljenih radi davanja mišljenja vidljivo je da je prijedloge sačinio UIO, a ne ovaj odbor. Iz toga proizilazi da je prekršen Zakon o sistemu indirektnog oporezivanja”, pojasnio je Tegeltija za “Glas Srpske”.

Zoran Tegeltija

On je naglasio da zbog povrede procedure nije opravdano podržati donošenje izmjene Zakona o akcizama BiH, sve dok ne bude obezbijeđeno da predložene tekstove usvoji Upravni odbor UIO BiH.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nikola Špirić ocijenio je da Savjet ministara BiH nije mogao u parlamentarnu proceduru uputiti navedene izmjene zakona, zbog krupnih proceduralnih grešaka.

On smatra da predložene izmjene Zakona o akcizama BiH nisu dobre.

Predstavnički dom parlamenta BiH odbio je zahtjev Savjeta ministara BiH da se o izmjenama Zakona o akcizama odlučuje po hitnom postupku, pa će poslanici o tim pitanjima raspravljati u skraćenoj proceduri i imaće mogućnost ulaganja amandmana.

(srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender