05. 05. 2021.
Samo nek’ je veselo: konvoj za “fijestin” rođendan!

Samo nek’ je veselo: konvoj za “fijestin” rođendan!

Samo nek’ je veselo: konvoj za “fijestin” rođendan!

Fordov popularni model “fijesta” ove godine obilježava 40 godina od kako je prvi primjerak sišao sa proizvodne trake. Sve se dogodilo maja 1976. godine, a poslije početka proizvodnje u fabrici u Sarluisu u Njemačkoj, mali automobil je vrtoglavom brzinom postao popularan širom svijeta, pa je do sad, kroz šest generacija, prodato preko 17,5 miliona primjeraka.

fieste2

Veliki jubilej obilježava se tokom čitave 2016. godine, a najviše slave u Britaniji, gdje je “fijesta” proglašena jednom od “ikona automobilizma”. Samo na Ostrvu prodata je u preko četiri miliona primjeraka, pa je sasvim razumljivo što postoje brojni klubovi obožavalaca ovog četvortočkaša. Veliki broj njih okupio se na “Fordovom ljetnjem festivalu”, a organizovan je i karavan od Londona od Brajtona na kojem je učestvovalo preko 200 vlasnika sa svojim automobilima – a bilo ih je raznih: od izuzetno očuvanih primjeraka prve genereacije, do raznih drugih, takođe u vrhunskom stanju, uključujući i automobile stare i po 30 godina, koji su prešli tek oko 20.000 kilometara.

fieste3

Na čelu kolone bio je jedan poseban automobil – potpuno nova “fijesta ST200”, najsnažnija verzija ovog modela do sad napravljena, koja je svjetsku premijeru imala na nedavnom “Festivalu brzine” u Gudvudu…

(Blic)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender